Апартамент 2022г какво е нужно да знаем

0

Днес животът в апартаменти става все по-често срещан, отколкото беше преди няколко години. Преди това апартаментите бяха малки жилища с незабележими стаи. Сега всяка година се появяват голям брой проекти от разработчици, които вземат предвид не само аспектите на комфортния живот, но и социални елементи, като училища, детски градини, паркове и много други.

Защо апартаментите са толкова обичани от съвременните жители? Първо, това е цената. Разбира се, за същите пари можете да си купите пълноценен апартамент, но в покрайнините на града. Апартаментите, от друга страна, печелят превес в по-голяма степен поради местоположението си. Освен че живеете в скъп район на града, който е оборудван с необходимите градски удобства, вашето жилище вътре ще може да отговори и на индивидуалните изисквания. Хората с ограничен бюджет също избират апартаменти и има защо. Известни предприемачи влизат в партньорства с водещи банки в страната, което им позволява да предлагат по-добри лихвени проценти по ипотечни кредити.

Когато избирате жилище в нова сграда, вероятно ще бъдете изненадани от броя на решенията за планиране, които се предлагат за избор. Това е друга особеност на този тип жилища. Не е нужно да се отказвате от опцията, която харесвате, само защото кухнята не отговаря на очакванията ви като размер. Поради факта, че жилищата все още не са построени, купувачите са по-гъвкави при избора на жилище. Същото важи и за вътрешната декорация и броя на стаите.

Този тип жилища обаче имат и своите недостатъци. В момента законодателството официално не признава апартаментите като жилищни помещения и все още не планира да го направи. Според законодателството на Руската федерация това води до редица ограничения. Първо, жителите няма да могат да получат постоянна регистрация по местоживеене, а само временна. Въпреки факта, че временната регистрация предоставя всички същите възможности като постоянната, много хора не са привлечени от перспективата за подмяна на временната регистрация на всеки 5 години. Това също може да бъде трудно, тъй като в някои ситуации първоначално ще трябва да докажете предназначението на сградата, в която се намира вашето жилище.

Второ, жителите на апартаментите са законово задължени да плащат данъци за поземления парцел и то с повишена ставка. В Москва например данъкът върху земята е 1,5 процента от кадастралната стойност на жилището. В други градове на Русия може да достигне до 6 процента. Допълнителните разходи не свършват дотук – жителите на апартаменти също трябва да плащат по-високи сметки за комунални услуги. Тоест използването на вода, електричество, газ ще струва повече на хората. Когато купувате апартамент, вземете предвид и наличието на допълнителни услуги, като 24-часова охрана, присъствие на портиер или услуга за почистване. Ако предприемачът е включил тези услуги в жилищната и комуналната такса, тогава вие също ще трябва да ги платите на посочената цена.

Има няколко нюанса при закупуване на жилище от предприемач. Първоначално трябва да проучите неговата репутация и предишни проекти, ако има такива. Това е необходимо, за да не попаднете на некомпетентна компания, от която ще получите жилище с ниско качество и много други проблеми. Ако сте решили избора на предприемача и апартаментите, внимателно се подгответе за срещата. Разгледайте всички договори за покупко-продажба, както и проверете корпуса за видими и скрити дефекти. Не забравяйте, че по закон гаранционният срок е най-малко 5 години след сключване на договора.

Изброените недостатъци обаче се покриват от по-достъпната цена на самото жилище и предлаганите услуги. Не е нужно да харчите пари за пътуване до най-близката фитнес зала, училище или спа център. По правило нова сграда се намира на пешеходно разстояние от всичко необходимо. Сега хората са готови да плащат за комфорт и удобства от висок клас, за да спестят повече време за ежедневни дейности. Популярността на апартаментите нараства и ще продължи да расте и в бъдеще, въпреки липсата на правен статут.

Вашият коментар