Какво прави компания за управление на имоти?

0

Да решите дали ще имате нужда от компания за управление на имоти, за да управлявате вашия имот/и, е трудно и ще трябва да знаете плюсовете и минусите на работата с мениджър на имоти, преди да поемете по един или друг път. Ето защо най-важната стъпка е първо да разберете какво прави мениджърът на имоти.

 

Ако ви се върти в главата идеята да получите професионална помощ за вашия наем, но все още се питате „Какво прави една компания за управление на имоти?“, вие сте на правилното място! В тази статия ще ви разкажем каква е ролята на управителя на имоти и какви са техните общи задължения и отговорности.

 

Какво е компания за управление на имоти?

Казано просто, компанията за управление на имоти е бизнес, който управлява активи на недвижими имоти от името на собственика, често с минимално негово участие. Мениджърът на имоти е лицензиран член на персонала в компанията за управление на имоти, който обикновено наблюдава голямо портфолио от недвижими имоти, но често ще откриете, че термините мениджър на имоти и компания за управление на имоти са взаимозаменяеми, което ще поясним по-долу.

 

Задълженията и отговорностите за управление на имота включват маркетинг под наем, проверка на наематели, определяне на наемни цени, координиране на поддръжката и ремонтите, събиране на наем, управление на бюджети и спазване на всички закони и разпоредби за наем, управлявани от всяка държава.

 

Като се има предвид колко сложно и отнемащо време може да стане управлението на имот под наем, собствениците на имоти под наем често предпочитат да наемат компании за управление на имоти, които да наблюдават ежедневните операции на техните недвижими имоти и да се справят с всякакви въпроси или притеснения, които наемателите може да имат.

 

Какво прави компания за управление на имоти?

 

Нека да разберем по-подробно какво точно прави мениджърът на имоти. Мениджърът на имоти отговаря за ежедневното управление и поддръжка на вашия имот под наем.

 

Мениджърите на имоти гарантират, че наемът винаги се отдава под наем на възможно най-добрата наемна стойност, че е добре поддържан и в отлично състояние и че получава страхотни и грижовни наематели.

 

Въпреки че всяка компания за управление на имоти определя какъв пакет от услуги предоставя и понякога има големи разлики между офертите за управление на имоти, като цяло компаниите за управление на имоти предлагат пакети с пълни услуги, което означава, че те отговарят за целия цикъл на отдаване под наем на вашия имот , от маркетинг на имота с цел намиране на наематели, проверка на наематели, установяване на конкурентни наемни цени, назначаване на наемател, работи по поддръжката, събиране на наеми, спазване на местните закони за наемане и смяна на наемател.

 

Задължения и отговорности за управление на собствеността

 

Нека разгледаме по-отблизо най-честите задължения и отговорности за управление на имоти и какво прави една компания за управление на имоти. Ние ги разделяме на категории за по-лесно сърфиране и ще опишем подробно всяка от тях по-долу.

 

Маркетинг на имота за намиране на наематели

 

Мениджърът на имота отговаря за маркетинга на имот под наем, за да намери нови квалифицирани наематели. За да направят това, те ще рекламират вашия имот под наем онлайн в различни подходящи сайтове за обяви. В зависимост от стратегията на всеки PM, те могат също така да обявят нови имоти под наем на своите страници в социалните медии или страници с местни директории като Google My Business или Yelp. Накратко, мениджърите на имоти използват различни платформи за обяви, за да гарантират, че ще намерят най-добрия наемател за вашия имот възможно най-бързо и ще поддържат приходите ви от наем.

 

Мениджърът на имоти също ще покаже вашия имот на всички заинтересовани потенциални наематели, а в случай че вашият имот вече е зает, уверете се, че той координира показванията с настоящите наематели. Някои компании за управление на имоти също предлагат опция за виртуални обиколки на имота, особено като се имат предвид по-новите опасения за безопасността.

 

Проверка на наематели

Често се случва повече от един наемател да кандидатства за вашия имот, така че мениджърите на имоти следват задълбочен процес на проверка, за да се уверят, че наемателят, нает от вас под наем, е надежден. Процесът на проверка на наемателя е многоетапно начинание, което включва проверка на кредитната история на наемателя, проверка на миналото и други данни, които варират от компания до компания. И накрая, управителят на имота също ще поиска на тази стъпка доказателство за застраховка на наемателите, като допълнителен слой на защита както за вас, така и за наемателя.

 

Определяне, събиране и коригиране на наема

Докато продава вашия имот, вашият мениджър на имоти ще се опита да го настрои за най-добрата наемна стойност предвид настоящите пазарни условия. Ако бъдещите наематели не проявят интерес навреме, вашият мениджър на имота ще коригира наемната ставка до по-ниско ниво, за да се увери, че поддържа голям поток от заинтересовани кандидати за вашия имот. Защо това е толкова важно? Свободното място е вашата най-важна отговорност и източник номер 1 на загуба на приходи от наеми и вашият мениджър на имоти ще се опита да го избегне на всяка цена, включително намаляване на наемната ставка.

 

След като бъде намерен наемател за вашия имот и той бъде включен, компанията за управление на имоти ще започне да събира наем, което е една от основните отговорности на трето лице за управление на наема. Събирането на наеми не е лесен процес, тъй като компаниите за управление на имоти имат устойчива на грешки онлайн система за събиране на наеми, както и лизингови клаузи срещу забавено плащане на наем, за да сте сигурни, че вашите приходи са защитени. Използването на онлайн системи за плащане на наеми ви е от полза при множество планове, тъй като плащанията се проследяват автоматично и се попълват във вашата онлайн книга, което рационализира вашето счетоводство.

 

Компанията за управление на имоти също ще бъде особено внимателна при регулирането на забавените плащания и разполага с добре поддържана система за обработката им. Събирането на наем наистина понякога е изтощително, но управителите на имоти са подготвени както по отношение на техническите, така и на правните познания, за да го събират на ваше име.

 

Разглеждане на жалби или проблеми на наематели

Колкото и тъжно да звучи, дори и най-подробната проверка на наемателите не може напълно да избегне настаняването на трудни наематели във вашия имот. Мениджърът ще се справи с трудни наематели от ваше име, без да си мръднете пръста. Независимо дали говорим за закъснели плащания или проблеми със спазването на договорите за наем, компаниите за управление на имоти са добре оборудвани със специализиран персонал и правни познания, за да се справят с такива наематели.

 

Поддръжка на имота

Вашият мениджър на имоти също отговаря за поддръжката на имот под наем, което означава, че те трябва да се уверят, че вашият имот е в добро състояние и добре поддържан и, най-важното, има безопасна среда за наемателя.

 

Поддръжката включва решаване на всеки проблем, който вашият наемател повдига, както и редовни посещения на имота, за да проверите дали има ремонти, които трябва да бъдат извършени. Някои компании за управление на имоти разработват програми за превантивна поддръжка, които включват редовни посещения за почистване на улуци и инспекции на ОВК.

 

Но най-добрата част от наемането на компания за управление на имоти е, че те имат широка мрежа от професионални, лицензирани доставчици, които могат да използват за ремонти, и че често могат да получат сериозни отстъпки от тези доставчици по силата на професионалните си отношения. Което ви спестява пари в края на краищата!

 

Счетоводни услуги

Компанията за управление на имоти разполага с отдел, който се грижи за изчисляването на числата вместо вас и гарантира, че получавате печалбите навреме и на пазарната стойност. Счетоводните услуги включват определяне на правилните наемни цени и изчисляване на добавени разходи, амортизация и данъци, които трябва да бъдат платени. Това също така включва определяне на маржове на печалба и бюджет за постигане на вашите цели.

 

В резултат на това те събират наеми и плащат фактури, докато наблюдават разходите и предприемат коригиращи действия, за да се уверят, че поддържат здравословен баланс между бюджета ви за разходи и приходите ви от наем.

 

Проверки на имоти

Много неща могат да се объркат по време на наемането, независимо дали става дума за имота или наемателя. От ремонти и реновации до нарушения на договора за наем, има много случаи, в които трябва да сте на място като наемодател.

 

Мениджърът на собствеността ще бъде най-подходящото място за вас във всички тези ситуации. Мениджърите на имоти полагат допълнителни усилия, за да гарантират, че вашият имот е добре поддържан и безопасен и че вашият наемател спазва клаузите в договора за наем, като организира периодични проверки, инспекции при влизане и напускане. Да започнем с периодичните прегледи.

 

Периодични инспекции – основната роля на тези инспекции е превантивната поддръжка, което означава, че екипът за управление на имота се опитва да открие проблемите възможно най-скоро и да минимизира вашите разходи и да увеличи максимално щастието на наемателите и желанието им да удължат наема си.

 

Вашият мениджър на имота ще изпрати специализиран екип от продавачи, за да оцени състоянието на имота и дали има нужда от ремонт, обновяване или реновиране. Те също така ще могат по това време да наблюдават дали наемателят спазва условията на договора за наем. В случай на нарушение на договора за наем, като незаконно преотдаване под наем или незаконни допълнителни жители, те ще ви информират и ще вземат решения или от ваше име, или в сътрудничество с вас.

 

Инспекциите на имоти под наем никога не са били по-необходими, отколкото са в днешно време, когато можете да отдадете имота си под наем на ненадежден наемател. За да избегнете наемателите да злоупотребяват с вашия имот и да нарушават договора за наем, трябва стриктно да се следи за спазването на реда и клаузите по договора.

 

Инспекции при влизане и напускане – Управителят на имота ще извършва инспекция при влизане и напускане за всеки отделен наем, като средство за документиране на състоянието на имота и за да може да приспадне от гаранционния депозит за щети към имота извън нормалното износване. Проверките при нанасяне и изнасяне могат да бъдат много подробни и включват пълни отчети за състоянието на имота, снимки и понякога видеоклипове.

 

Координиране на оборотите

Задълженията по управление на собствеността включват също обработка на оборота на наемателите. Оборотите са сложни дейности, които включват ремонт, освежаване и ремаркетинг на вашия имот на нов наемател. Първата стъпка включва, разбира се, проверката при изнасяне, за която говорихме по-горе. Веднага след това управителят на имота ще се заеме с всякакви проблеми с поддръжката и ремонтите.

 

Едновременно с това те ще наемат професионални доставчици, за да направят корекции на цялата вътрешна боя или пребоядисване, ако е необходимо, да работят с професионални почистващи компании, за да извършат дълбоко почистване на килими (ако е необходимо) и да сменят уредите, ако са в лошо състояние. Всички тези ремонти не са лишени от цел: управителят на имота ще се стреми да подобри привлекателността на вашия имот под наем, за да го предлага на пазара за максимална наемна ставка при съществуващите условия.

 

В заключение

 

Ако се чудите „Какво прави компания за управление на имоти?“, надяваме се, че вече знаете, че те са професионални компании, отговорни за ежедневното управление, поддръжка на вашия имот под наем и че по-често , те предлагат пакети с пълни услуги, в които се грижат за целия цикъл на наемане на вашия имот, от настаняването на наемател до замяната му в края на срока на лизинга.

 

Като цяло, задълженията и отговорностите по управлението на имоти могат да бъдат разделени на 8 категории:

 

Маркетинг на имота

Проверка на наемателите

Определяне, събиране и коригиране на наем

Разглеждане на проблеми и жалби на наематели

Поддръжка на имота

Счетоводство

Периодични прегледи

Обороти

 

Ако сте наемодател, който търси услуга за управление на имоти под наем, не се колебайте да посетите нашия уебсайт днес – upravlenienaimotibg.com.

Вашият коментар