Какво трябва да знаете за диамантените дискове.

0

Когато купувате професионален диамантен режещ диск, не можете да пренебрегнете високата му цена. Ето защо е много важно да изберете правилния диск, който отговаря на вашите специфични нужди. Диамантените режещи дискове се използват главно за рязане на бетон и камък, както и стъкло и фибростъкло. При рязане на голямо количество камък диамантеният режещ диск има забележими предимства пред абразивния: не губи дълбочина на рязане, диаметърът на диска се поддържа по време на работа, линейната му скорост не намалява и с голямо количество работа дава много по-добри резултати.

производство

И така, как се правят диамантените остриета? Нека се опитаме да го разберем.

Части от изкуствен диамант се пресоват в метално свързващо вещество в специални фирми. Използват се диаманти с различно качество и големина и различни метални свързващи вещества.

Чрез промяна на качеството на диаманта, концентрацията, свързващия състав и формата могат да се получат диамантени сегменти от желания клас.

Сегментите се закрепват към стоманеното тяло чрез лазерно заваряване (сухо рязане) или сребърно запояване (мокро рязане).

Топенето на среброто става при температура 650-700°C, което позволява използването на висококачествени диамантени сегменти). Сега режещата част прилича на заготовка, но все още не притежава режещи свойства.

Успешните производители са разработили нова технология за закрепване HDS (high density sintred) – прахово запояване с висока плътност. HDS ви позволява да използвате висококачествени сегменти. Изработените по технологията дискове могат да се използват за суха обработка. Новият метод на запояване не изисква неутрална зона между сегментите и тялото, което позволява 100% използване на сегментите (режещата част). На етикета на такива дискове има маркировка С HDS технология. За постигане на режещ ефект сегментите на диска се шлифоват (отварят) с керамична точилка до такава дълбочина, че първите парчета диамант стават видими.

Сега диамантеният диск е готов за работа. Посоката на фабричния отвор на диамантения диск определя позицията на диска върху вала на режещата машина. Някои фирми действат правилно, маркирайки правилната посока на въртене на диска със стрелка върху тялото му.

Как да изберем

За да изберете правилното острие, трябва да знаете какъв размер, форма на зъбите и клас са подходящи за машината и материала, който се обработва.

Външният диаметър на диска зависи от желаната дълбочина на рязане: колкото по-голяма е дълбочината на рязане, толкова по-голям е диаметърът. В този случай е задължително да се вземе предвид диаметърът, предвиден за използваната машина. Ако външният диаметър, предвиден за машината, не е подходящ за работата, която трябва да се извърши, трябва да се вземе друга машина. В никакъв случай не трябва да се променя диаметърът на диска, предоставен за машината, тъй като тогава линейната скорост на диска ще бъде неправилна – в зависимост от материала фрезата или ще се износи неправилно, или ще заседне и прегрее, а също така има и опасност от претоварване на машината.

Вътрешният отвор на диска трябва да бъде избран по дължината на вала на машината, в никакъв случай не трябва да има празнина. Разликата в диаметрите може да се коригира чрез точен подбор на шайби.

Най-често срещаните стандарти за отвори са:
дискове с диаметър 115-230 мм за ръчна ъглошлайф с вътрешен отвор 22,2 мм (фрези за сухо рязане);
дискове с диаметър 150-350 mm за машина за рязане на панели с вътрешен отвор 25,4 mm или 30,0 mm (мокри режещи дискове);
дискове с диаметър 300-400 мм за ръчна и асфалторезачка с вътрешен отвор 25,4 мм (диск за сухо и мокро рязане);
дискове с диаметър 500 mm или повече за специални машини за диамантено рязане с вътрешен отвор 60,0 mm (мокри ножове).

Избор на форма

Формата на зъбите на диамантения диск зависи от предназначението и материала, който се обработва. Формата на зъбите влияе върху скоростта и чистотата на рязане. Например, за рязане на асфалт, разстоянието между зъбите трябва да е голямо, така че трохите да бъдат добре отстранени, а чистотата на среза в случай на пътна настилка няма значение.

Ножовете за рязане на клинкерни плочки и стъкло нямат зъби, тъй като е необходим чист срез и има риск от повреда на материала.

Широко разпространено е мнението, че сегментите с високи зъбци на корпуса увеличават издръжливостта на диска. Това не е вярно. Силата зависи от състава на сегментното свързващо вещество и концентрацията на диамант. Високите сегменти се използват предимно за рязане на каменни материали, за да осигурят достатъчно свободно пространство за гъвкавото свързващо вещество, за да износят сегмента и да предотвратят заклинването на острието.

Първична маркировка

Ако трябва да режете различни материали от камък, трябва да изберете дискове от универсални класове, но ако материалът е известен предварително, тогава е по-икономично да изберете дискове от специални класове.

Трябва да се отбележи, че различните компании използват различни методи, обозначения или символи за маркиране, така че трябва да сте много внимателни при избора на диск, в противен случай рязането може да бъде много скъпо.

Често потребителите преценяват твърде примитивно, като разделят обработката
Има два вида каменни материали – меки, лесни за обработка и твърди, трудни за обработка.

За твърд камък се взема диск с меко свързващо вещество, а за меко – с твърдо свързващо вещество. Но това не винаги е достатъчно, тъй като има и меки материали от камък, чиято обработка може да бъде много по-трудна от твърдите.

Една от основните характеристики е абразивността на каменния материал. По този начин при избора на марка диск е необходимо да се разделят каменните материали първо на три групи според степента на абразивност и след това според твърдостта.
Меки неабразивни каменни материали като мрамор и твърди стъкловидни материали като клинкер.
За работа с тези материали са предназначени дискове с особено гъвкаво свързващо вещество (в по-голямата си част дисковете от една и съща марка са подходящи за клинкер и мрамор, въпреки че единият от тях е твърд, а другият мек материал).
Основа: без абразивност, която разтрива свързващото вещество (отваря сегментите). Тези каменни материали могат да се считат за особено клиновидни (в асортимента на някои компании можете да намерите такива дискове, където няма свързващо вещество, диамантът се нанася галванично директно върху тялото; такива дискове са подходящи само за рязане на мрамор и фибростъкло).
Твърди каменни материали като гранит, стоманобетон. За работа с тези материали са предназначени дискове с меко или средно яко свързващо вещество.
Основа: Това са, разбира се, твърди материали, но донякъде абразивни. Например, стоманобетон: желязната армировка е твърда, бетонът е абразивен, следователно свързващо вещество със средна твърдост ще бъде оптимално. Най-подходящи за това са дискове от универсални марки със свързващ материал със средна твърдост, произведени от различни фирми.
Имайте предвид, че стоманобетон с всякаква степен на твърдост може да се реже с универсален диск. За рязане на много твърд бетон или особено твърд гранит изберете острие със средна мекота.

Меки абразивни материали от камък, като силикат, шамот, асфалт. За работа с тези материали са предназначени дискове с твърдо и издръжливо свързващо вещество. В случая на тези каменни материали имаме работа с много висока степен на абразивност и следователно със силен изтриващ ефект (като шлифовъчен камък), следователно е необходимо много твърдо свързващо вещество, за да се избегне бързото износване.

Корекция на грешка

Какво се случва, ако се използва грешна марка диск?

Ако свързващото вещество е твърде твърдо, сегментът (режещата част) ще заседне. Така ще е и ако марката е правилна, но колата е натисната прекалено силно.

Симптом: Ножът започва да реже по-бавно, сегментът е полиран – режещата повърхност е гладка. В този случай не можете да продължите да режете, колкото повече натискате по-силно.

Решение: Режете за известно време абразивен материал, като шамот или керамично острие, докато режещата повърхност отново стане неравна (това се нарича отваряне на сегмента). Ако ножът е постоянно заседнал, трябва да изберете диск с по-мека марка.

Ако продължите да работите със заклещен фрез, полираният диамант ще прегрее (посинява) и в крайна сметка ще се превърне в графит. Тялото на ножа също ще прегрее и ще се деформира (дискът ще се завърти от едната страна на другата). Тази ситуация не може да бъде коригирана и дискът ще трябва да бъде изхвърлен.

Сегмент (режеща част) – износва се твърде бързо, ако степента е твърде мека за този материал.

Симптом: Ножът реже много агресивно и сегментът (режещата част) се износва в първите метри на рязане, така че се забелязва за окото.

Друг знак: нещата отиват към факта, че страните на сегмента (въпреки че сегментът все още има достатъчна височина) стават еднакви с дебелината на тялото и дискът започва да се забива в материала.

Ако продължите да работите с такова острие, рязането ще бъде твърде скъпо или ножът ще се износи толкова неправилно, че работата пак ще трябва да бъде спряна.

Решение: трябва да използвате по-твърд диск. Острието с мек клас ще остане за рязане на по-твърди материали.

Кое острие да изберете за мокро или сухо рязане

Ножът за сухо рязане (с лазерно заваряване) също е подходящ за мокро рязане (ако условията на работа на машината позволяват), нищо особено няма да се случи с него. Няма да се генерира прах, но скоростта на рязане и животът на острието ще бъдат намалени. И все пак, докато продължавате да работите, във всеки случай е невъзможно да използвате вода за охлаждане от време на време. Бързото охлаждане води до деформация на диска. Това може да се случи и случайно, например при рязане на асфалт, покрит с локви вода.

Мокрите остриета обикновено имат по-голям диаметър от сухите остриета. Ножовете за мокро рязане изискват пълно водно охлаждане, за да се поддържа температурата на кутията в допустимите граници. Трохата трябва внимателно да се отстрани от дълбочината на разреза.

Сухото рязане не може да се извърши с мокри режещи дискове, сегментите, запоени със сребро, могат да паднат от тялото (сребърната спойка се топи при температура от + 650-700 ° C), стоманеното тяло също може да прегрее (ще загуби твърдост и ножът ще се клати).

Съвети за потребителите на диамантени дискове

Когато купувате нов диск, трябва да разберете: какъв състав на материала трябва да се реже; каква е дълбочината на рязане; какъв размер диамантен диск е подходящ за използваната машина (външен диаметър, дебелина, вътрешен отвор); каква е мощността на режещата машина в киловати; дали ще се използва мокро или сухо рязане (възможности на машината). Продавачът се нуждае от тази информация.

Ако дискът е бил закупен преди това, трябва да се уверите, че неговата марка съответства на материала, който се реже. Ако се съмнявате, би било по-добре да се консултирате с продавача или доставчика. Когато монтирате диска в машината, уверете се, че посоката на въртене на диска, обозначена със стрелка върху ножа, съвпада с посоката на въртене на вала на машината.

Също така е важно скоростта на машината да съответства на отбелязаната върху ножа. На етикета производителят посочва максимално допустимата скорост на въртене (rpm) и максималната линейна скорост (m/s).

Работата с неправилна скорост може да повреди или да износи ножа неправилно и да реже ефективно. Избягвайте накланянето на ножа настрани и използването на сила (теглото на машината е достатъчно). При голяма дълбочина на рязане е по-правилно да направите предварителен разрез (20% от крайната дълбочина на рязане). Това ще избегне претоварването на машината и ще улесни получаването на прав срез.

При рязане на каменни плочи с дебелина 20-40 мм с ръчна фреза дисковият ограничител на дълбочината трябва да се настрои на максимална дълбочина на рязане, така че контактът с камъка да е минимален. Ако по фрезата се образуват пукнатини, работата трябва да се спре незабавно.

Полезно е да се консултирате с продавача или доставчика относно причините за дефекта.

Вашият коментар