Как да направите ремонт в стил лофт?

Появата на стил

Произходът на стила трябва да се търси в Северна Америка през 50-те години на миналия век, когато имаше рязък скок в цените на земята и недвижимите имоти в центровете на големите градове. Тогава брокерите излязоха с идеята да адаптират различни изоставени крайградски имоти за жилища. Първоначално таванското помещение се наричаше „стилът за бедните“, тъй като фабрики, хангари, складове и други сгради, които първоначално не бяха подходящи за жилище, понякога бяха набързо адаптирани за жилища.

Въпреки това, днешният опит ясно показва, че един апартамент в стил таванско помещение може да бъде естетически издържан, удобен и дори да изглежда шик!

Интериорните дизайнери харесаха идеята за максимално оптимизиране на пространството и я възприеха. Ако в началото „лофт“ имотите понякога дори нямаха тавани, задоволявайки се със скатни покриви, а наборът от удобства често се ограничаваше до тоалетна и вана, днес този характерен стил предлага невъобразим брой най-разнообразни и оригинални решения !

Какво е „таванско помещение“ и на кого би подхождал такъв интериор?

„Лофт“ е състояние на ума. На пръв поглед може да изглежда, че отразява празнотата. Напротив, „лофт“ е смелост, оригиналност и нежелание да се поставиш в рамка.

  • творчески личности, които възприемат света по различен начин (тяхната гледна точка се различава значително от общоприетата);
  • успешни бизнесмени, които са в крак с времето и разбират как ситуацията влияе върху състоянието на нещата;
  • представители на бохемата;
  • хора с модерни възгледи за живота, готови да зачеркнат традиционната визия на интериора.

Интересен факт! Анди Уорхол популяризира „таванското помещение“, като организира добре известната си „Фабрика“, където се събира творческият елит. Тя говореше за изкуство и просто живееше, без да се интересува от нищо.

Характеристики на таванско помещение в дизайна на апартамент

Интериорът на таванското помещение е доста еклектичен, тъй като първоначално предполага свобода на мисълта и творческо изразяване. Но дори той има редица характерни черти:

– Отворени пространства: колкото повече, толкова по-добре. Можете да подредите таванско помещение в малък апартамент, но най-вероятно ще бъде вариация на темата. Класическият стил изисква възможно най-много пространство;

– Отворени комуникации: тръби, вентилация, окабеляване. Всичко това трябва да е безопасно за жилищен апартамент, но в същото време да остане на повърхността;

– Необработени повърхности: бетонни стени, тухлена зидария, необработено дърво. Всичко това се вписва органично в таванското помещение и в него е хармонично комбинирано и преплетено помежду си;

– Простота: таванското помещение има общи черти с минимализма. Само лаконизмът на таванското помещение е по-изискан и оригинален, така че можете да използвате по-ярки, по-смели и по-креативни решения.

Интериорна концепция в стил лофт

Трябва да се отбележи, че всеки стил има свои индивидуални характеристики, които го отличават от другите тенденции. Таванският стил не е изключение от правилото. По-точно, не може да се обърка с нищо. Той съдържа уникални функции, които са несъвместими с други стилове.

Основната концепция на стила е да покаже свободата на вътрешния свят на човек от конвенциите и обичайната среда. Подчертава се естествената красота на нещата. Няма нужда да криете нищо! Нека всичко се вижда, включително комуникациите и окабеляването, висящи по тавани и стени. Какъв е плюсът? Собствениците няма да трябва да харчат много пари и нерви за закупуване на довършителни материали. Този стил има няколко задължителни цвята за всичко, така че не е нужно да подреждате нещата около цвета на боята или шарката върху ролка тапет.

 

Характеристики на „таванско помещение“ в интериора

Не всички знаят за това, но не всеки стил може да се нарече „таванско помещение“. Какво го прави уникален?

  • Цветова резолюция на интериора. Не включва ярки петна. Трябва да има (предимно) неутрални и традиционни нюанси. Теракота е разрешена, особено когато се планира да се направят стените под формата на тухлена зидария. Така че можете спокойно да вземете сиво, черно и бяло. Ситуацията само ще спечели от това.
  • Бар плот. Това е много удобно за малки стаи, ако има големи проблеми с подреждането на мебелите. В допълнение, барплотът е многофункционален елемент, който може да разграничи зоните и да побере всички.
  • Състарени дъски. Рафтовете и стелажите от естествено дърво излъчват топлина. Дървото в комбинация с метал и бетон дава просто зашеметяващ контрастен ефект. Дизайните с цвят на млечен шоколад изглеждат особено добре.
  • Декорации взети от улицата. Вече беше казано по-горе, че таванското помещение е свобода, която не трябва да се ограничава до затворено пространство. Напротив, трябва да въведете някои неочаквани елементи: нещо като улична лампа или автомобилни гуми като декор би било точно. Можете да нарисувате стена с графити. Просто и с вкус. Табели и други знаци също ще изглеждат доста добре.
  • Тухлена зидария. Основните ремонти на апартаменти в стил лофт не се реализират напълно, ако в стаята или кухнята няма място за зидария. Ярко червено петно ​​на фона на сив бетон е смело и интересно.
  • Осветителни устройства. За стила на таванското помещение класическите полилеи ще бъдат неподходящи. Тук също трябва да действате много нестандартно, например да купите абажури с груба, груба форма или просто да завиете голи крушки – оставете ги да се люлеят на жиците. Между другото, можете допълнително да използвате прожектори и LED ленти. Изглежда доста хубаво.

Интересен факт! Тухлената зидария датира от началото на ХХ век, когато единственият наличен материал в Америка беше обикновената тухла. Хората изградиха прегради от него и не го покриха с нищо (боя или тапет), което изглеждаше необичайно.

Вариации на стила на таванското помещение

Дизайнерите са разработили няколко решения за това как да ремонтирате в стил лофт.

  • Мек. Бетонът и дървото са основните компоненти. Но за да придадете на атмосферата нотка топлина, все още е позволено да поставите килим на пода в някои стаи или да окачите завеси. Интериорът ще се възприема като малко по-мек и удобен.
  • Груб. Хората наивно вярват, че тук всичко е строго и мрачно, няма надежда за светло бъдеще. Въпреки това, в този вариант могат и трябва да се използват светли цветове. Необходимо е да се балансира ситуацията (което е много важно за малки стаи или когато има липса на слънчева светлина). В интериора трябва да има много груби дреболии като отворена вентилационна система, рендосани мебели, метални включвания (рафтове, конструкции, мебели) и други неща.
  • Зъл. Много агресивно изпълнение, не всеки ще го хареса. Отличен вариант за тези, които не приемат всичко хубаво и традиционно. Може да има някои странни елементи, като рафтове, висящи на вериги. Изглежда специфично, но впечатляващо.
  • бъркотия. Не, не говорим за апартамент, който не е почистван от много дни. Това означава, че всяка мебел има свое място, внимателно обмислено (може и с помощта на дизайнер). Нещата се подреждат сякаш набързо, някак небрежно – цялата тази ситуация е свързана с хаос. Стаята трябва да е достатъчно голяма, за да може собственикът да изпълни напълно всичките си планове.

Избор на довършителни материали

Едно от основните предимства на таванското помещение е възможността да се спестят материали, без да се жертва качество и естетика. За класически индустриален дизайн е достатъчно най-простото и лаконично покритие.

Стени

Стените в таванско помещение са възможно най-прости и еднакви: метал, бетон, студени нюанси на боя, тухла, камък. Ако бюджетът ви позволява, използвайте естествен камък, редки дървета и мед – това ще даде на интериора специален блясък.

Обикновените стени са отличен фон за всеки декор: плакати, картини, плакати, пана, креативни отпечатъци и съвременно изкуство. Простата декорация измества фокуса към голямо открито пространство и ярки аксесоари.

Различните текстури са добри за зониране и декорация, но не прекалявайте със сложните комбинации. Например, оставете една червена тухлена стена на общ бетонен фон. По този начин можете да обозначите зона за отдих, работна зона, кът за хранене – всичко.

Таван

В таванското помещение активно се използват таванни конструкции от гипсокартон, но за разлика от класическите стилове, тук те са по-груби и по-умишлени. Няма задача да направите идеално гладък, безупречен таван – по-скоро обратното.

Отворени тръби, комуникации, вентилация – всичко това минава точно по тавана в тавански интериор. Само не забравяйте за висококачествената изолация и безопасността на електрическите кабели и тръбопроводи.

Под

Идеалният под за апартамент в стил лофт е старо реставрирано покритие или неговата имитация. Например дъски с петли, покрити с прозрачен лак или светла боя. Подходящ е и груб състарен или избелен паркет, а ако искате нещо по-ефектно каменни плочи или гранитогрес.

Осветление и подсветка

Осветлението в таванското помещение трябва преди всичко да бъде функционално и разнообразно. Многостепенните системи изглеждат добре: груби таванни прожектори в комбинация с аплици, настолни лампи и локално осветление на ниши, гипсокартонени конструкции или мебели.

Характерен елемент на таванското помещение са висящите лампи на дълги вериги или въжета. Те са страхотни в кът за сядане, над маса за хранене или над бар плот. Интересно изглеждат обикновени лампи с нажежаема жичка, лампи за керосинови лампи или улични лампи и метални абажури със стъклени вложки.

За зоново осветление в таванското помещение се използват таванни лампи. Лампите са окачени на специални релси и подчертават отделни зони или интериорни елементи. Това е най-простият и практичен източник на дифузна светлина над главата.

Когато избирате подови лампи, обърнете внимание на фантастичните форми и необичайните силуети. Например лампи за фотостудио, прожектори или класически модели с голям метален или текстилен абажур.

Планиране и зониране

Въпросът за зонирането в апартаменти в стил лофт не е толкова прост, защото е важно да се поддържа баланс между удобство и сбитост. Рядко се използват масивни прегради и сложни конструкции от гипсокартон. Напротив, ако има възможност да премахнете ненужните стени, да комбинирате хола с балкон или да направите широка арка вместо врата към коридора, възползвайте се от нея.

Вместо това, зонирането със светлина, цвят и текстури работи добре. Островното оформление също е удобно: когато различните функционални зони са отделени една от друга само чрез подреждането на мебелите. Например, диван и фотьойли не се нареждат по протежение на стената, а се поставят в полукръг близо до масичката за кафе.

За да разделите пространството, използвайте функционални елементи: бар плот, рафтове с проходни рафтове, отворени стелажи за неща, саксии, саксии, декоративни композиции.

 

Източник – Ем Строй Ремонти