Китайски традиции в интериорния дизайн

Съвременните дизайнери смятат китайския стил за една от най-актуалните тенденции в подобряването на селските къщи. Основната характеристика на такъв интериор е липсата на прави или остри линии, трябва да се даде предпочитание на гладкостта и заоблеността на формите. Мнозина без съмнение ще се интересуват от въпроса как да скриете ъглите на стаите. В този случай дизайнерите препоръчват да ги отрежете, например, като поставите мебелите наклонено. А квадратността на стените е много лесна за скриване: за това е достатъчно да ги украсите с кърпа. Важно е да се отбележи, че цветът на стените (независимо дали са тапети, плат и др.) не трябва да има подчертан рисунък, като цвете. По-добре е да се даде предпочитание на монохромни довършителни материали, които имат наситен цвят.

Изборът на интериорни елементи

По правило интериорът на всяка стая, декорирана в този стил, се допълва от няколко стълба, символизиращи огън, вода, въздух и земя. Но това не означава, че във всяка стая е необходимо да се монтират четири масивни колони, например от камък. Напълно достатъчно е да са нарисувани или миниатюрни от гипс. Най-често гипсовите колони се вграждат в стените. Струва си да се отбележи, че изборът на интериорни предмети в подобряването на селска къща в китайски стил трябва да се подхожда със специално внимание. Недопустимо е да се използват мебели, които имат твърде активен декор или се отличават с умишлен лукс и богато украсени форми. Класическите мебели са много консервативни: те са удобни и леки в дизайна. Приемливо е да се използват интериорни предмети от бамбук.

Основна цветова схема

Интериорът в китайски стил включва използването на пет основни цвята: жълто, синьо, зелено, червено, бяло. В този случай жълтото е национален цвят в Китай, той е посветен на императора; синьо – символ на благородство; зелено – олицетворение на спокойствието; червеното е напомняне за слънцето, а бялото е отговорно за късмет и просперитет. В същото време синият цвят е незаменим акцент, поради което трябва да присъства във всяка стая. Също така често в такива интериори можете да намерите отражения от злато и бронз. Обикновено те се използват за украса на аксесоари. Всеки решава за себе си как да комбинира цветовете, но основното е единството и целостта на възприемането на цялата стая.

Вашият коментар