Печки за сауна

Всички пещи с добра термична верига трябва:

* Създайте необходимите условия на температура и влажност в тоалетната, мивката, парната баня
* Бъдете икономични
* Гответе 140-200л. Топла вода
* Пригответе пара с добро качество
* Да са топлоинтензивни, за да изсушат напълно помещенията след употреба, което определя дълготрайността на ваната и чистотата на въздуха
* Осигурете възможност за измиване без посещение на парната баня 1-2 дни след пара
* Не съдържайте голям резервоар за студена вода, тъй като това намалява температурата в зоната на горене на газообразния компонент на дървесината
* Дръжте възможно най-малко метал вътре. Поради голямата разлика в коефициента на линейно разширение на зидарията
* Ако е необходимо, осигурете възможност за използване на електричество като резервен източник за отопление и захранване с топла вода на банята (възможност за използване на електричество и дърва за огрев)

Руска баня

Когато се заемат с изграждането на руска баня, хората рядко се замислят върху въпроса каква печка трябва да се изгради, така че да се затопли добре, да се затопли бързо, но да не нагрява и изсушава въздуха, както в сауната.

Между другото, мнозина не знаят, че сауната далеч не е руска баня. Паренето в сауна е като да се ударите с метла на плажа. Често причината за избора на неуспешна печка за руска баня е липсата на квалифицирани производители на печки, но основният проблем е да не знаете какъв микроклимат трябва да създаде печката в руска парна баня.

Поради незнание и отчасти поради изобилието от готови печки за сауна за продажба, те често се инсталират в руски бани. Въпреки че целта на много от тях е да изсушат и затоплят въздуха, така че температурата в помещението да достигне 100-120 C, а влажността да не надвишава 10-12%, руснаците карат тези нагреватели да правят обратното и да получават тежка, бодлива, зла мъгла.

Ето защо в нашите парни бани често можете да наблюдавате такава картина, за да не си попарите ръцете и ушите, мъже с ръкавици и шапка се настаняват на рафта и се бият с метла. Не само печките са предназначени за сауни, не всеки нагревател, създаден специално за руска парна баня, е в състояние да произвежда здравословна, суха и лека пара.

Ако в руска баня (преди парната) е горещо, като в сауна, тогава това е лоша баня. Първоначално температурата в нея трябва да бъде в рамките на приятната за тялото граница само 40-45 C. Както се казва, опитни хора правят топлината в руската баня, като плискат гореща вода върху камъните, а когато топлината и влажността се балансира в рамките на 60C. и 60-65%, можем да кажем, че това е истинска руска баня!
Печки за сауна

Мощността на нагревателя на електрическата пещ се определя в зависимост от общата консумация на топлина за отопление на банята за единица време. Оптималното време за загряване на сауната е 2-3 часа. Намаляването на продължителността на нагряване с 1 час изисква увеличаване на мощността на нагревателя с 180-200%. Обикновено се избира нагревател с мощност 10-25% по-висока от изчислената, за да не зависи от колебанията на напрежението в електрическата мрежа, температурата на околната среда и др.

Помислете за зависимостта на дебелината на стените и тавана на банята (сауната) от мощността на електрическата пещ. Високата ефективност на баните 0,8-0,9 се постига чрез намаляване на топлинните загуби през стените на тавана чрез увеличаване на тяхната дебелина. При дебелина на стената на трупа от 100-140 mm е необходима електрическа пещ с минимална мощност от 12 kW за загряване на баня с обем 8 m2 за три часа, докато ефективността

е равно на 0,6-0,7. При дебелина на стената 240 mm, ефективността е 0,87, но за загряване на банята за същото време е необходима електрическа пещ от 14 kW.

Препоръчително е да се изгради баня с масивни топлоинтензивни стени, ако е предназначена за използване от голямо семейство (повече от 5 души), тъй като температурата на парната баня почти не се променя за дълго време, така че мощността на нагревателя може да се разчита само за покриване на топлинни загуби

За дървена баня с ефективност 0,8 е достатъчно да имате електрическа пещ с нагревател с мощност 5,5 kW

Топлоизолацията на стената и тавана в периодични бани трябва да осигурява ниски топлинни загуби и да има нисък капацитет за съхранение на топлина. За да затоплите баня с такива стени за 2-3 часа, можете да използвате електрически пещи с малка мощност. Стените и таванът на рамковата баня са облицовани от нутрия с дъски с дебелина 20-25 мм. и с уплътнение от шлака или стъклена вата, характеризиращо се с ниска топлопроводимост. През стените на рамкова конструкция с топлоизолация от шлакова вата загубите на топлина са 6 пъти по-малки, отколкото през стени от трупи със същата дебелина (120 mm).

Мощността на фурната може да се променя ръчно или автоматично. Регулаторът и задвижващият механизъм са монтирани в съблекалнята.

Отоплителните електрически пещи обикновено работят в сауна в постоянен режим. Те бързо загряват парната баня и прецизно регулират температурата на желаното ниво. При използване на нагреватели с мощност 50-70 kW, времето за нагряване е 20-30 минути.

Отоплителните електрически пещи се изработват с огнеупорна зидария, която предпазва металния корпус от изгаряне или със система от топлинни щитове. Пещта с огнеупорна облицовка има голям топлоакумулатор режеща способност.

Вашият коментар