Ремонт на панелни апартаменти: 10 основни проблема

interior photographer Alexey Torozerov

„Панелки“ се отнася за апартаменти, построени през социалистическата епоха. Те могат да бъдат намерени във всеки град. Характеристики на панелните апартаменти: ниски тавани, малка кухня, малка, най-често комбинирана, баня.

Това трябва да се вземе предвид при планирането на ремонта. Нека разгледаме основните характеристики на ремонта в панелките и проблемите, с които най-често се сблъскват собствениците на такива апартаменти. Това е необходимо, за да знаете какво да търсите и откъде да започнете ремонта на панелен апартамент.

Откъде да започне ремонт на панелен апартамент?

На първо място, трябва да демонтирате старите покрития. След това се реконструират помещенията – това не може да се избегне при ремонт на малък апартамент. За да направите това, имате нужда от дизайнерски проект – набор от документи, който отразява стъпка по стъпка всички етапи на ремонт на панелното жилище, включително дизайн и технически инструкции. Майсторите ще извършат работата с него.

Етапите, които следват началото на ремонта са:

 • демонтаж на врати;
 • подмяна или инсталиране на нови комуникации;
 • изолация;
 • подмяна или монтаж на окабеляване;
 • монтаж на прозорци;
 • Довършителни работи;
 • монтаж на врати.

А сега за трудностите, които трябва да се вземат предвид при започване на ремонтни работи в панелен апартамент.

Лоша шумо- и топлоизолация

Панелните апартаментите са позиционирани като достъпни жилища. Ниската цена на жилищата се дължи на високия темп на строителство и използването на евтини материали. За съжаление, това няма най-добър ефект върху качеството на апартаментите.

Една от основните трудности, пред които са изправени собствениците на такива жилища, е ниската топло- и шумоизолация. Проблемите възникват по няколко причини:

 • Първо, къщите от този период на строителство имат невентилирани покриви, които не задържат топлината добре.
 • На второ място, с времето се появяват пукнатини по ставите на плочите.
 • Трето, тънки прегради между апартаменти и стаи.

Преди да направите ремонт в стара сграда, трябва да оцените първоначалното състояние на апартамента и да съставите работен план. Най-често започват с допълнителна изолация. За това се използват минерална вата, пенополистирол, полиуретанова пяна, корк и други материали. По-подробна информация за видовете изолации можете да намерите в нашето ръководство.

Износени водопроводи

Често по време на основен ремонт на апартамент в София е необходимо да смените водопроводните тръби. Чугунените щрангове, които са монтирани по време на строителството на къщата, се износват силно с времето. Това може да причини течове, неприятни миризми и образуване на мухъл.

За да се отървете от тези проблеми, чугунените тръби се заменят с пластмасови. Пластмасовите тръби са по-леки и по-издръжливи. Издържат на високи температури и са устойчиви на химически въздействия.

По време на монтажа пластмасовите тръби са свързани към външната канализационна система на къщата. В този случай е много важно да се обърне внимание на качеството на фугите между чугун и пластмасови части, за да се избегнат проблеми по време на работа на системата.

Алуминиево окабеляване

При основен ремонт се препоръчва да смените електрическото окабеляване от таблото в целия апартамент. Алуминиевото окабеляване е монтирано стандартно в панелни апартаменти. Препоръчително е да замените такива проводници с медни.

Медно окабеляване, за разлика от алуминий:

 • способни да издържат на по-високи напрежения,
 • загрява по-малко
 • не се счупва по време на монтажа,
 • при същото съпротивление медният кабел е по-тънък от алуминия.

По правило в старите сгради окабеляването е много износено. Това може да причини късо съединение и пожар. Средният експлоатационен живот на алуминиевата тел е 25 години. След това трябва да се смени.

Различни етажни нива

Често собствениците на апартаменти в жилищни сгради се сблъскват с факта, че нивата на пода между стаите са различни. Една от характеристиките на ремонта и подмяната на подове е необходимостта от премахване на разликите във височината. Проблемът може да се реши по различни начини.

 • Най-лесният вариант е да демонтирате напълно старото покритие и да поставите ново на едно ниво.
 • За да премахнете разликите във височината от 2-3 сантиметра, можете да използвате коркови подложки.
 • Т-образните корнизи могат да се използват за свързване на две различни подови настилки и плавни преходи. Тази опция е подходяща, ако разликата не надвишава 9 мм.
 • За да скриете голяма разлика (3-6 см), можете да инсталирате скосени тапи.
 • За да изгладите прехода между стаите, можете да използвате специален уплътнител. Съставът се излива в празнината между подовите настилки и се заглажда с помощта на шпатула. Изсъхването отнема 24 часа. С такъв материал може да работи само специалист, запознат със спецификата му.

Премахването на разликата във височината между стаите прави интериора по-модерен и ви позволява визуално да увеличите пространството. Ако искате да разграничите стаите, можете да използвате декоративни прагове.

Малки прозорци

Прозорците в панелките най-често са в лошо състояние. По време на ремонта те трябва да бъдат сменени. Проблемът е, че прозорците са малки. За визуално увеличаване на стъклопакета е по-добре да изберете прозорци с двоен стъклопакет без разделяне на отделни секции.

Предимства на еднокрилите прозорци:

 • достъпна цена;
 • устойчивост на взлом;
 • различни механизми за отваряне.

Можете също така да инсталирате прозорец с две крила. Наличието на повече секции е нежелателно.

Ниски тавани

Стандартната височина на тавана е 2,6 метра. За декориране на такива тавани не се препоръчва използването на опъваща тъкан и многостепенни окачени конструкции от гипсокартон. Те ще скрият и без това малкото пространство на стаята.

За визуално увеличаване на височината на тавана е по-добре да изберете светло покритие с лъскава повърхност. Това може да бъде боя, тапети, плочки. По-добре е таванът да е по-лек от стените.

За стаи с ниски тавани е по-добре да не използвате масивни полилеи. Малки прожектори ще свършат работа. Можете да изберете вградени или горни източници на светлина.

Отоплителни тръби във вътрешни стени

Често в панелните сгради тръбите за отопление се полагат вътре във вътрешните стени. Това трябва да се вземе предвид, ако искате да разрушите дялове и да промените оформлението.

Още един момент: за да завършите стената, в която е положена отоплителната тръба, трябва да използвате мазилка с добавяне на специални пластификатори. Тази смес издържа добре на температурни промени и на повърхността не се появяват пукнатини. Това ще направи козметичното покритие на стената по-дълготрайно.

 

Разберете цената за вашия ремонт

Оставете заявка и нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ще изчислим цената на ремонта, ще консултираме технологиите и етапите на работа.

Ограничения на натоварването върху подовата плоча

В апартаментите от от миналия век подовите плочи имат ограничение за допустимото натоварване. Средно е 700-800 кг/кв.м. Това трябва да се има предвид при извършване на ремонтни дейности.

Когато работите на пода, можете да използвате лека експандирана глинеста замазка, за да намалите натоварването. Освен че е лека, тази замазка осигурява и добра шумо и топлоизолация. За разлика от много други изолационни материали, експандираната глина е огнеустойчива.

 

Дебелина на покритието

Панелните апартаменти имат малка площ. За да спестите полезни сантиметри, можете да използвате следните съвети:

 • Не използвайте окачени тавани или многоетажни дървени окачени конструкции.
 • Няма нужда да подравнявате стените и тавана твърде внимателно. Това може да изисква голям слой мазилка. По-добре е да изберете довършителен материал, за да скриете повърхностните неравности. Например, за да ремонтирате стени, можете да използвате светли тапети с геометрични шарки.
 • Не е препоръчително да правите ниши и обемни конструкции по стените.

За визуално увеличаване на площта на малка стая е по-добре да изберете светло покритие без големи шарки.

Ниска електрическа мощност

Средната мощност на електрическата мрежа в Хрушчов е не повече от 3 kW. Поради това се препоръчва не само да смените окабеляването, но и да инсталирате автоматични прекъсвачи за всяка отделна линия. Ако това не бъде направено, могат да възникнат проблеми. Например, когато няколко електрически уреда са включени едновременно, светлините ще изгаснат.

Поради ниската мощност не винаги е възможно да се организира сложно осветление, да се направят отопляеми подове или да се използват голям брой мощни електрически уреди. Това изисква одобрение за увеличаване на мощността чрез енергийната компания. Това е сложна процедура, която изисква събиране на пакет от документи и подаване на заявление до сервизната организация.

По-добре е да поверите ремонтите на професионалисти, които правилно ще оценят първоначалното състояние на дома и ще планират обхвата на работата. Нашите специалисти имат опит в работата с такива апартаменти и знаят добре на какво да обърнат внимание.

Допълнителни съвети за ремонт на панелен апартамент

 1. Ако в апартамента има складови помещения, помислете за комбинирането им с жилищни помещения – това ще добави пространство и ще ви позволи да играете с интериора, без да се притискате в рамката;
 2. превърнете тесен двустаен апартамент в удобен едностаен апартамент, като комбинирате хола с кухнята (това преустройство може да бъде договорено,ако кухнята не е газифицирана);
 3. комбинирайте банята – това ще даде нова зона, където можете да поставите пералня;
 4. разширете банята или кухнята за сметка на коридора – това може да се направи, ако кухнята не е газифицирана и новата зона на банята няма да бъде над хола отдолу, такова преустройство ще добави въздух и ще създаде допълнително пространство за изпълнение на дизайна идеи.

Едностаен апартамент определено трябва да бъде превърнат в студио. Препоръчваме да не докосвате коридора. Нека остане изолирано пространство, зад което има едно общо пространство.

Допълнителни съвети за подреждане и довършване

Общи препоръки:

 • декорирайте апартамента в същия стил, в противен случай пространството ще бъде сегментирано, което ще доведе до усещането, че площта е катастрофално малка;
 • използвайте висящи конструкции вместо тежки предмети в долната част на стаята; мебелите (столове, дивани, легла) на тънки крака също ще помогнат за облекчаване на пространството;
 • използвайте техниката на еднаква подова настилка – тя работи особено добре в тесни апартаменти (този тип подово покритие без преходи размива границите, което прави стаята визуално по-широка);
 • скрийте всичко, което може да се скрие, една възможност са вградени гардероби в естествени ниши или по периметъра на стаята; ако искате стаята да изглежда по-голяма, изберете фасади в цвета на стените – те ще се слеят с интериора и няма да „смаже“ с обем;
 • направете панорамно остъкляване между стаята и лоджията или балкона – това ще осигури приток на естествена светлина в апартамента, което е особено важно за стаи със северно изложение; ако не сте готови за такова преустройство, можете да инсталирате прозорец за аквариум – стандартен размер, но без прегради.

Спалня и хол:

 • редувайте отворени и затворени отвори, за да придадете обем на стаята;
 • въведете ламели или стъклени прегради в интериора – те перфектно очертават границите, но не претоварват пространството;
 • за да добавите въздух и визуално да увеличите стаята, използвайте светли или пастелни нюансии огледални повърхности;
 • оставете прозорците отворени или използвайте ролетни щори, ако в квартала няма сгради – липсата на драперии визуално ще разшири пространството и ще добави естествена светлина;
 • стелажът за цялата стена е интересно решение, което ще оползотвори добре пространството; направете го вграден и го боядисайте, за да пасне на стените, или добавете дълбочина, като декорирате задната стена с контрастен цвят;
 • използвайте трансформируеми мебели – това ще ви помогне да използвате оптимално свободното пространство.

Съвети за декориране на баня:

 • за да не претрупвате пространството, можете да се справите без душ кабина, като я замените с по-лек и модерен душ ъгъл, състоящ се от душ корито и стъклена врата;
 • украсете стените и пода със светли плочки от същия цвят, но с различни форми и геометрии, такъв триизмерен ефект ще добави обем към малка стая.

Заменете душ кабината с поддушово корито или душ в конструктивен дизайн и „играйте“ с контраста на размери/текстури на плочки от същия цвят

Какво можете да правите в кухнята:

 • ако перваза на прозореца съответства на височината на стандартна работна повърхност, превърнете го в барплот, без да забравяте за бар столовете, или го използвайте, за да удължите кухненския плот;
 • поръчайте шкафове за тавана – това визуално ще увеличи височината, а стените няма да бъдат разделени на сегменти.

В тесен и дълъг коридор обърнете специално внимание на осветлението – ако го объркате, пространството ще изглежда мрачно и още по-тясно. Светлината играе първостепенна роля в малките жилища. И колкото повече сценарии и нива, толкова по-добре – използвайте различни източници и светлинни акценти. Това ще направи стаята по-текстурирана и удобна. Играта на естествена светлина и изкуствено осветление ще бъде още по-изгодна за затъмнени зони, така че можете напълно да изоставите вратата към кухнята, оставяйки отвора празен или да използвате плъзгаща се конструкция.