Фън Шуй правила за интериорен дизайн на детска стая

0

Фън Шуй правила за интериора на детската стая
Те са малко по-различни от правилата за общи стаи или спални на възрастни членове на семейството. Факт е, че децата (от раждането до юношеството) на Изток се считат за членове на семейството, лишени от лично ръководство. Разбира се, възможно е да се определи, като се вземе предвид датата на раждане на детето, но това не се прави умишлено в китайските семейства. Късметът и проблемите на семейството, което означава, че здравето и успехът на децата са пряко зависими от фън шуй на жилищата (къщи, апартаменти) и тези помещения, в които децата прекарват много време (детска градина, училище, детски или спортни земята).

Благоприятна посока за момчета е изток, за момичета – изток и югоизток. Детската стая трябва да бъде ориентирана в тази посока. Е, ако прозорецът й „гледа“ на изток, а леглото граничи с източната стена.

Изтокът е посоката на растеж, прогресивно развитие, тази страна на света съответства на елемента Дърво. За да расте едно дърво здраво, високо и силно, нищо не трябва да ограничава или потиска растежа му, някой трябва да се грижи за неговото опазване и изхранване. Детето ще се чувства защитено и щастливо, усещайки грижата и любовта на близките. Задачата на родителите е да подредят и декорират детската стая така, че детето да я харесва, така че нейният фън шуй да има благоприятен ефект върху неговото развитие, здраве и успех, отношенията с близки и връстници.

Не присвоявайте на детската стая онези стаи, които са в зоните на брака, богатството и славата. Първо, тази част от апартамента, най-отдалечената от входната врата, е под егидата на ин (бавно развитие, мир), а растящият малък човек се пази от ян (бързо развитие, движение), така че началото на ян трябва преобладават в околната среда. Второ, такова разпределение на стаите ще се отрази неблагоприятно на отношенията между детето и родителите:

дете, което спи в брачната зона, ще започне да се стреми да командва родителите. По-лесно е да се предотврати конфликт, отколкото да се търсят начини за разрешаването му по-късно.

Спалнята на детето не трябва да се намира в тази част на апартамента, която излиза извън магическия квадрат, наложен върху плана му, защото тогава тя ще бъде отворена за негативна ша, незащитена. Най-добре е спалнята на дете под юношеска възраст да е до спалнята на родителите.

Детската стая на бебето не трябва да е твърде просторна (голяма площ, с висок таван), за да не предизвиква страх, или твърде малка, с нисък таван, който оказва натиск върху психиката, ограничавайки движението от стени. Децата особено остро усещат огромното влияние на различни мебели, цветове и светлина. Изберете мебелите за детската стая според възрастта, ръста на детето и размера на стаята. По-добре е да откажете стенни шкафове, мецанини, масивни шкафове и маси, тежки полилеи. В стаята трябва да има малко мебели, само най-необходимите, така че част от пространството (в центъра на късмета, тоест в центъра на стаята) да остане свободна за игри.

Леглото за детето се избира според височината, сменя се няколко пъти, докато расте. Бебешкото креватче не трябва да има остри ъгли, ромбовидни или триъгълни решетки. Най-добре е страничните му стени да са от вертикално разположени кръгли летви, а таблата и облегалката при краката да са от масивно дърво.

Идеалният вариант би бил чисто ново легло. Когато родителите са принудени да закупят употребяван, те трябва да попитат бившите му собственици за съдбата на детето, което е спало на него преди (дали детето, което го е използвало, е починало или е болно).

Друг вариант за детско легло, който фън шуй не смята за най-добър, са двуетажните легла. Дете, което спи долу, винаги ще усеща потискащото влияние на самолет, който виси ниско над главата му. Неговият характер и поведение, много вероятно, могат да се променят с течение на времето под влиянието на по-голямо и по-силно дете, което спи на горния етаж на леглото. Степента на влияние на Чи върху горните и долните нива е различна, така че най-добрият вариант за подреждане на легла в детска стая, предназначена за две или три деца, е подреждането им в един ред, таблата срещу една стена. Проходите между леглата трябва да са свободни, просторни.

Ясно разделете пространството на детската стая на зони за игри, занимания и почивка. Ролята на преграда между зоните може да се изпълнява от рафтове с книги или играчки, ярки многоцветни кубчета, с които, ако желаете, детето може да играе, или завеса.

За да може детето да заспи бързо и сънят му да е спокоен, от леглото му не трябва да се виждат нито играчки, нито работният плот. През нощта всички играчки трябва да се поставят в шкафове или кутии. Уверете се, че в стаята, където спи детето, не остават големи меки играчки, особено тези, изобразяващи хищни и агресивни животни. Само любима играчка – приятел и защитник на детето – трябва да се остави наблизо, да се окачи на стената до леглото или да се постави на нощното шкафче. Чи и ян в детската стая винаги трябва да са малко болка по-малко, отколкото в другите стаи на апартамента. Лъчите на изгряващото слънце трябва да проникват във всеки негов ъгъл, така че завесите трябва да се раздвижват рано сутрин. Изкуственото осветление трябва да е ярко, поставете осветителни тела на различни нива, така че цялата стая да е осветена равномерно. Закачете полилей в центъра на тавана, оборудвайте работното място на ученика с настолна лампа. Препоръчително е да поставите нощна лампа до леглото (на нощното шкафче или отстрани на таблата), за да може детето да я достигне по всяко време и да я включи.

Зеленикавата и жълтеникава светлина има благоприятен ефект върху психиката, така че ги изберете за таванни лампи и абажур за нощна лампа, полилей. Работното осветление трябва да е с неутрален цвят, насочено към бюрото, затова настолната лампа трябва да е с непрозрачен абажур и безцветна крушка.

Дизайнът на детската стая, за разлика от интериора на спалнята на възрастен, е направен ярък. Когато избирате цвят, заложете на светлите цветове, но се съобразете и с темперамента на вашето дете. Летаргичните, бавни и пасивни деца ще бъдат забавлявани, наситените цветове и ярки шарки ще бъдат насърчавани да бъдат активни; в стаята на твърде подвижните деца трябва да преобладават едноцветни цветове (не повече от два), да се избягват многоцветни рисунки и шарки (на тапети, сардини, мебелна тапицерия).

Различни движещи се предмети и играчки, като часовници с махало и подвижни части, вятърни мелници, музикални въртележки и забавни мобилни телефони, ще помогнат за привличането на Чи в детската стая.

„Вятърна музика“ за детската стая трябва да е малко по-малка от обикновено, ярко оцветена и да има осем висулки.

Когато избирате място за стаята на тийнейджъра, вече трябва да вземете предвид неговата лична триграма, а когато декорирате интериора, вземете предвид цикъла на генериране на елементите, тъй като в спалнята на детето цветовете на елемента, който генерира неговия собственото трябва да преобладава. Въз основа на табл. 7, ще можете да изберете основния цвят за стаята на тийнейджъра, да определите кои цветове се сблъскват.

Ако цветовата схема на стаята на тийнейджъра не съответства на препоръчителната, тогава не е необходимо спешно да правите ремонт или да купувате нов килим. Много по-ниски разходи ще изискват подмяна на завеси, покривала на леглото или корекция с аксесоари от основния цвят.

Един или друг сектор на детската стая не трябва да се активира без видима причина, необходимо е само да се осигури достъп до тази стая за достатъчно количество ци, за да се защити нейното пространство от външни и вътрешни „отровни стрели“. Въпреки това желанието на някои родители от самото раждане на детето да насочат възпитанието му в правилната посока е съвсем разбираемо. За да постигнете тази цел, в близост до леглото на бебето може да се постави предмет или изображение, символизиращо бъдещата му професия, интерес (например музикален инструмент, модел на кола, глобус и др.).

За да поддържате благосъстоянието и настроението на детето, да го предпазите от лоши навици и да стимулирате умствената дейност, е необходимо да активирате зоните на учителите и децата.

Вашият коментар