Цвят в интериора.

0

Цветовете също се делят според това дали принадлежат към ин или ян. Те влияят на човешката психика по различни начини, създават определено настроение. Единият цвят предизвиква агресия, дразни, предизвиква отвращение към храната и безсъние, а другият успокоява, намалява стреса, така че бъдете особено внимателни при избора и използването на цветове в определени стаи на апартамента. Същият цвят за един човек, сравнително казано, е благоприятен, а за друг е опасен, което означава, че цветният дизайн на апартамент е чисто индивидуален въпрос.

Експертните съвети ще ви помогнат да се ориентирате, да направите правилните комбинации от нюанси и тонове, но само вие сами знаете кой цвят харесвате повече и кой по-малко, как предложеният нюанс на цвета ще се промени в стаята ви в зависимост от нейното осветление, размер и форма. Така че под въздействието на слънчевата светлина топлите тонове ще придобият още по-топъл нюанс, а студеното осветление има обратен ефект върху възприемането на цвета от човешкото око.

Когато избирате цвят за интериора на конкретна стая, Фън Шуй препоръчва да се вземе предвид цветът на елемента на собственика на всяка отделна стая, като се опитва да поддържа хармонията на цвят и светлина.

Във външните помещения на апартамента (по-близо до входната врата) фън шуй приветства ярки цветове, техните контрастни комбинации (черно – бяло – червено; синьо – жълто; бяло – синьо), ясни, начупени линии на шарки (тапети, килими , плат за пердета). В хола или трапезарията те значително ще оживят комуникацията, ще създадат празнично, високо настроение.

Интериорът на спалнята (стая с подчертано начало на ин) трябва да бъде доминиран от гладки линии, заоблени, размити силуети, светли пастелни цветове (розово, бежово, светло зелено, синьо, сиво). Пример за такова хармонично съчетание на цветове и орнаменти са стенни гоблени, покривки за легла, тъкани за тапицерия, изработени с помощта на гобленова техника. Цветовете на четирите елемента са идеални за кухнята – Земя, Огън, Метал и Дърво (жълто, кафяво, зелено, оранжево), но Водата (нюанси на синьо и черно) трябва да е възможно най-малко. Преобладаването на цветовете на водата се приветства от Фън Шуй само в банята и тоалетната и ги използвайте внимателно в интериора на другите стаи.

Не боядисвайте големи повърхности в синьо, тъй като синият цвят създава усещане за студ у човека и действа успокояващо на психиката. В синия хол няма да чуете оживен разговор или спор, в синия кабинет мислите вяло, не работите. Само малки детайли, аксесоари могат да внесат този цвят в интериора, защото той е необходим за баланса на ин и ян. Изборът на цвят за отделните стаи във фън шуй често се прави с влиянието на багуа. Във всяка от деветте зони на апартамента ще се използват специални цветови комбинации (Таблица 6), чието влияние може да бъде много ефективно за просперитета на семейството.

Вашият коментар