Водоснабдителна система за частна къща от кладенец

Организирането на автономен водоизточник в частна къща включва изграждането на кладенец или сондаж. За да изчислите правилно и да извършите работа, трябва да знаете принципите на водоснабдяването на частна къща от кладенец или сондаж. Кладенецът е по-популярно устройство за водоснабдяване – в тази статия ще разгледаме поетапното изграждане на кладенец и автономна водоснабдителна мрежа.

Видове кладенци за вода    

Водните нива имат различна дълбочина. В същото време качеството на водата също е различно – колкото по-дълбок е слоят, толкова по-качествена е водата обикновено. Има 4 вида водоносни хоризонти:

  1. Верховодка – дълбочина от 2 до 10 метра;
  2. Подпочвени води – от 6 до 20 метра;
  3. Междупластови води – от 20 до 80 метра;
  4. Артезианските води обикновено са повече от 100 метра.

Най-простият в своя дизайн е игленият кладенец (абисински кладенец). Има дълбочина до 6 метра и може да се изгради самостоятелно. Използва вода от изворна вода. Производителността може да достигне 1 m 3 на час, продължителността на живота е няколко години.

Водата от Verkhodka обикновено е с много ниско качество – може да съдържа елементи на битови отпадъчни води, стопена вода и др. Най-често подходящи за технически цели.

Най-често срещаният тип е пясъчен кладенец. Достига дълбочина от 10 до 60 метра. Водата често е с добро качество, производителността може да достигне 2 m3 на час. Средната продължителност на експлоатация е 10 – 12 години, след което е възможно частично възстановяване на функционалността.

Артезианският кладенец е с дълбочина над 100 метра и доставя вода от пластове варовикови скали. Водата е много чиста, но често е пренаситена със соли на желязо, калций, магнезий – соли на твърдост. Преди да се пие вода с това качество, тя трябва да бъде пречистена във филтриращи инсталации . Срокът на експлоатация е 50 – 60 години, производителността варира от 4 до 10 кубически метра на час.

Изграждане на кладенец

 

Структурата на кладенците е подобна. Абисинският кладенец е метална тръба с остър връх, който има редици дупки в края. Диаметър на тръбата от 32 до 50 мм.

Тръбата е забита в земята, а отворите са защитени с мрежа от неръждаема стомана. Предотвратява затлачването и запушването на иглата (кладенец) с пясък. Водата се взема от ръчна помпена колона или повърхностна станция с ниска мощност.

Пясъчен кладенец има корпус. Той предпазва багажника от пропадане и е изработен от следните материали:

  1. стомана;
  2. Полимерни съединения;
  3. Азбестов цимент.

Азбестовите частици практически не се отстраняват от човешкото тяло, така че използването на такива тръби практически е преустановено. Стоманените тръби са много издръжливи, но са прекалено податливи на корозия. Пластмасовите тръби могат да се повредят по време на монтажа, не се препоръчва да ги поставяте в зони с плаващи, нестабилни почвени слоеве.

В края на тръбата има филтър, подобен по вид на филтъра за абисински кладенец. Предназначен е за защита от пясък.

Артезианският кладенец има телескопична обсадна тръба, която се стеснява в дълбочина – от 200 до 80 mm.

Самоизграждането на кладенец е възможно в случай на игла, възможно е да се направи пясъчен кладенец със средна дълбочина. Пробиването на артезиански извори и пясъчни кладенци с голяма дълбочина е възможно с помощта на специално оборудване и машини. Кладенците се изграждат в съответствие с изискванията на SanPiN за тяхното местоположение.

Законът позволява пробиване на кладенци с дълбочина до 5 метра, а за по-дълбоките е необходимо получаване на разрешение, разработване на проект и цялостен анализ на водата. Често кладенците просто се пробиват незаконно, тяхното присъствие не се рекламира и анализът на водата се извършва независимо.

След изграждането на кладенец се извършват висококачествени анализи на водата и се определя производителността на източника (въз основа на този критерий се избира помпа). Изготвя се паспорт на кладенец (с официална регистрация).

След пробиване и завършване на кладенеца се изгражда кесон.

Изграждане на кесона

 

Кесонът е камера, монтирана в горната част на кладенеца. Тя изпълнява две функции:

  1. Термична защита на кладенеца, разположеното оборудване и тръбопроводи;
  2. Поставяне на помпено оборудване.

Кесонът има различни форми – цилиндрични, правоъгълни, кубични и се изработва от различни материали:

  • Стоманобетонни пръстени;
  • Тухлена зидария;
  • Изливане на бетон в рамката;
  • метал;
  • Пластмаса (обикновено фабрична).

Кесонът е снабден с висококачествена топлоизолация и може да се монтира самостоятелно. Размерите на камерата се определят въз основа на размера на поставеното оборудване и възможността за ремонт и поддръжка на ВиК инсталация. Комплексът от арматура, тръби, помпа, филтър е разположен на дълбочина под точката на замръзване на почвата за съответния климатичен район.

Кесонът е изграден с издатина 50–100 mm над нивото на земята. Това предпазва от влага от атмосферни валежи, навлизащи в камерата на устройството.

Схема на водоснабдителна система от кладенец

 

Общата схема за водоснабдяване на кладенеца включва следните основни елементи и материали:

  1. Кладенецът е източник на вода;
  2. Помпено оборудване;
  3. Система за пречистване на вода (при необходимост);
  4. Хидравличен акумулатор;
  5. Блок за автоматизация;
  6. тръбопроводи;
  7. Спирателни кранове;
  8. Резервоар за вода (опция).

Помпеното оборудване се избира според два параметъра – създаденото налягане (m. воден стълб) и производителност, m 3 / час. Големината на налягането е съставна стойност. Налягането сумира следните количества:

  1. Дълбочина на кладенеца;
  2. Дължина на хоризонталните тръбни секции преди вътрешно окабеляване (умножена по корекционен коефициент 0,3 – 0,5);
  3. Минимално налягане за работа на домакински уреди (посочено в паспортите на оборудването).

Капацитетът на помпата не трябва да надвишава капацитета на кладенеца – превишаването му може да доведе до бързо запушване на кладенеца с пясък.

За кладенци се използват два вида помпи:

  • потопяеми;
  • Повърхност (помпени станции).

В този случай станциите имат ограничение на дълбочината на засмукване – 10 м. За по-големи стойности се използват потопяеми помпи. Потопяемата помпа е монтирана на дълбочината на кладенеца, на метър от дъното.

На изхода на помпите е монтиран възвратен клапан, за да се предотврати изпускането на мрежово налягане в сондажа.

За пречистване на водата във всеки конкретен случай се използват устройства в зависимост от анализите на качеството на водния ресурс. Понякога са достатъчни механични груби и фини филтри, по-рядко се използват комплексни химически пречиствателни станции.

Задължителен елемент на веригата е хидравличен акумулатор. Стоманен контейнер с пластмасова гумена мембрана изпълнява няколко важни функции:

  1. Поддържане на налягането в системата;
  2. Компенсация за скокове на налягането, когато помпата е включена;
  3. Намаляване на честотата на включване на помпено оборудване;
  4. Съхранение на вода.

Блокът за автоматизация често се включва в помпени станции или се инсталира отделно. Устройството има сензор за налягане – когато налягането в мрежата намалее (началото на потока), той включва помпата, изключва я, когато се достигне определеното свръхналягане.

Тръбопроводите на външната мрежа (от кладенеца до входа на къщата) и вътрешното водоснабдяване транспортират вода. Обикновено се използват полимерни (пластмасови) тръби – полиетилен, полипропилен, по-рядко се използва метална пластмаса. Полимерните тръби не са подложени на корозия, образуване на вътрешни отлагания или запушване.

Те трябва да бъдат положени под точката на замръзване, ако това не е възможно, те трябва да бъдат правилно изолирани и оборудвани с нагревателен кабел.

На всички блокове на веригата трябва да се монтират спирателни вентили – сферични кранове. Това е необходимо за бързо изключване и подмяна (ремонт) на оборудването.

Водоснабдяването на вашия дом от кладенец е скъпо, но необходимо начинание. В повечето случаи изграждането на кладенец изплаща всички инвестиции, качеството на водата превъзхожда ресурсите на ВиК мрежите. Понякога изграждането на собствен водоизточник е просто принудително начинание поради липсата на други средства за водоснабдяване.