Как да направите ремонт в жилище в което живеете

За всяка реконструкция не винаги е възможно или желаете да напуснете апартамента, така че трябва да решите как да направите ремонт, докато живеете в апартамента. Ако промените са козметични, няма смисъл да се местите изобщо. С правилния подход към основен ремонт на апартамент прахът и мръсотията също могат да бъдат преживени без стрес, ако се намери компромис.

Как да направите ремонт, ако живеете в апартамента

Перспективата за обновяване на жилищата е приятна, песимизмът е породен от неудобството. За да се гарантира, че работата няма да се проточи и да се превърне в трудно изпитание, е необходимо да се разработи точен план. Спестява време и пари и елиминира преработката.

Трябва да започнете с определяне на мащаба на промяната:

  • по време на козметични ремонти облицовката на стени, подове, тавани се променя, няма твърде много неудобства;
  • По време на основен ремонт се променят комуникациите, преградите се разрушават, стените се измазват, таваните и подовете се изравняват, работата е шумна и прашна и има повече проблеми.

 

След определяне на вида на промените се изготвя проектантски проект и приблизителна оценка. За да видите крайния резултат, можете да използвате специална програма от интернет. Дори и да не искате да правите драстични промени в дома си, това ще ви помогне да подредите мебелите.

На този етап се определя и кой ще извърши работата. Ако участва майстор, е необходимо да се състави споразумение, в което да се посочат всички важни условия (време на работа, цена, условия на плащане). По време на основен ремонт е необходимо да се определят етапи. Ако промените окабеляването и комуникациите едновременно, ще бъде невъзможно да живеете в апартамента.

В нова сграда, преди да се нанесете, трябва да се уверите, че в апартамента има инсталации и електрическа инсталация, подът е замазан и са монтирани прегради. Освен това са осигурени минимални условия за живот. Внасят се мебели, които могат да бъдат изхвърлени след ремонт, внася се мултикукър или електрическа печка и се свързват използвани водопроводни инсталации.

Във старо жилище ремонтите при живеене в апартамент се извършват на части. Мебелите и другите неща се изнасят от помещението, в което ще се извършва работата. Препоръчително е да опаковате всичко, от някои миризми е почти невъзможно да се отървете. Има повече проблеми в едностаен апартамент, където хората са живели дълго време. Най-добре е да премахнете част от мебелите, да защитите най-необходимите мебели със завеса от филм, да ги покриете здраво и да извършите работата на сегменти.

Ако е възможно, все пак е по-добре временно да преместите деца и домашни любимци. Дори за възрастни е важно строителните и довършителните материали да са екологични. По време на ремонта мокрото почистване ще трябва да се извършва няколко пъти на ден.

 

Основен ремонт на апартамент стъпка по стъпка:

  • демонтаж на всичко ненужно (щрангове, радиатори, прегради, подови настилки), стари довършителни работи от стени и тавани, извозване на боклука;
  • монтаж на щрангове, тръби, изводи за отоплителни батерии, електрическо окабеляване;
  • монтаж на нови врати и прозорци;
  • шпакловка на стени, монтаж на замазка на пода, изравняване на тавани, монтаж на кутия под окачена конструкция;
  • шпакловка, грундиране на стени, довършителни работи;
  • поставяне на подови настилки, полагане на плочки в кухня, баня и тоалетна;
  • монтаж на лайсни на врати;
  • монтаж на подови первази;
  • монтаж на ВиК и ел. инсталации;
  • подреждане на мебели и декоративни елементи.

 

Най-добре е да планирате основен ремонт на апартамента, в който живеете, за лятото. Това е най-безопасното не само от здравословна гледна точка. По-лесно е да смените щрангове и батерии след изключване на отоплението. През лятото прозорците могат да бъдат оставени отворени, довършителните материали изсъхват по-бързо.

Трябва да започнете с банята и тоалетната, работата в тези стаи е най-прашна и мръсна. Ако първо ремонтирате жилищните помещения, съществува риск от разваляне на довършителните материали. Окачването на вратите и редовното миене на подовете няма да помогне.

Определянето как да се правят ремонти, докато живеете в апартамент, не е достатъчно, важно е да се има предвид, че съседите не се нуждаят от неудобства. Те трябва да бъдат предупредени за ремонта предварително и да спазват законовите изисквания за извършване на шумна работа.