Последователността на ремонтите в апартамента

DCIM100GOPROGOPR1337.JPG

Правилната последователност от ремонти в апартамент е ключът към бързото завършване на работата и минимизиране на потреблението на материали. Прочетете повече за това как да направите „правилния“ ремонт по-долу.

Откъде започва ремонтът на апартамент?

Ако планирате радикална промяна във външния вид на вашия дом или трябва да знаете за етапите на обновяване на апартамент в нова сграда (от нулата) , тогава трябва да започнете ремонтни дейности, като създадете дизайнерски проект, изчислите бюджета и закупуване на материали. След това трябва да се погрижите за премахването на мебелите. В противен случай може да пострада или да се повреди свежото покритие. И постоянното преместване на мебели от една стая в друга няма да ускори процеса.

На следващия етап се извършват демонтажни работи (този етап е необходим при ремонт на вторичен апартамент). Ако говорим за основен ремонт, тогава в допълнение към облицовките на стените, пода и тавана ще трябва да бъдат демонтирани и елементи на комуникационни системи (окабеляване и др.). Ако е необходимо, на този етап се извършва демонтаж на прегради и стени. Трябва да се помни, че преустройството на апартамент почти винаги изисква получаване на разрешителни, а някои стени изобщо не подлежат на разрушаване или реконструкция. Когато изготвяте план за ремонт на апартамент, трябва да вземете предвид тази точка.

Правилната последователност от ремонти в апартамент: подробен план

Правилната последователност на ремонта на апартаментите е фактор, който определя колко бързо ще бъдат завършени ремонтните работи . В зависимост от оформлението на корпуса, то може леко да варира. По-долу е дадена приблизителна процедура за извършване на работата.

  1. Грубо покритие.

Ако почистването на повърхностите „до нула“ и демонтирането на комуникациите са завършени, първото нещо, за което трябва да се погрижите, е полагането на нови. Този етап на работа включва:

  • монтаж на окабеляване;
  • монтаж на ВиК елементи (тръби, кранове и др.);
  • шпакловка и грунд на стени.

Ако е необходимо, на този етап се извършва изграждането на стени и прегради, реконструкция на отвори за врати и прозорци.

  1. Предварителна обработка.

На следващия етап от ремонта на апартамента повърхностите се изравняват. По-специално, ние говорим за:

  • изравняване на стените;
  • изравняване на тавана;
  • изравняване на пода (ако е необходимо, инсталиране на замазка);
  • измазване на повърхности (ръчно или механизирано измазване).

Важно: работата се извършва отгоре надолу. Тоест първо се изравнява таванът, след това стените и на последния етап подът. Между другото, стените могат да бъдат изравнени ръчно или машинно. Последният вариант осигурява максимална ефективност на процеса. Не е приложимо обаче в тесни пространства, които включват например бани.

  1. Довършителни работи.

На този етап се извършват основните довършителни работи. В зависимост от първоначалния проект, те могат да варират значително. Основните произведения включват:

  • боядисване на повърхности;
  • полагане на плочки, лепене на тапети и други видове стенни облицовки;
  • полагане или полагане на подови настилки;
  • монтаж на отвори за врати и прозорци;
  • монтаж на ключове, контакти и външни елементи на водопроводни комуникации.

В някои случаи клиентите предпочитат да оставят стените и тавана измазани. При избора на този вариант обаче е важно да имате предвид, че за по-добър ефект върху повърхността ще трябва да нанесете още един слой мазилка – завършващ слой мазилка за довършителни работи.

Не забравяйте, че ако последователността на работа бъде нарушена, това може да доведе до излишно замърсяване и повреда на готовото покритие. Например, не трябва първо да поставите пода и след това да завършите стените или тавана. В резултат на това ще получите ново подово покритие, изцапано с боя, лепило, мазилка или други подобни разтвори.

Що се отнася до последователността, в която се извършват ремонтите в апартамента по отношение на извършването на работа в помещенията, трябва да се каже, че независимо от вида на оформлението, е необходимо да се започне от задната стая на апартамента и, тъй като работата е завършена, движете се към входа.

Например, ако говорим за ремонт на стандартен двустаен апартамент, тогава последователността на ремонта ще изглежда така:

  • балкон;
  • хол;
  • спалня;
  • кухня;
  • баня;
  • коридор.

В някои случаи (ако има подходящо оформление), балконът може да се отвори към кухнята. В такава ситуация ремонтът на кухнята се извършва след довършителни работи на балкона.

Важно е, че процедурата за извършване на етапите на обновяване на апартамента може да варира в зависимост от вида на жилището. Повече за това по-късно.

Характеристики на етапите на ремонт на апартамент в нова сграда

Последователността на ремонтите в апартамент в нова сграда е малко по-различна от подобен процес, извършен във вторична жилищна единица. Етапите на работа по ремонт на апартамент в нова сграда са по-долу.

Необходимо е да се започне с факта, че е по-добре да не се използват скъпи материали за извършване на ремонт в нова сграда. За мнозина закупуването на собствен дом е значимо събитие, така че понякога собствениците се опитват да направят по-добър и по-скъп ремонт веднага. Защо не трябва да направите това?

Няколко години след завършване на строителството къщата претърпява така нареченото свиване. По време на процесите на свиване покритието е подложено на деформация. В зависимост от строителния материал, свиването може да отнеме от 2 до 6 години. В края на този период повторните ремонти стават почти неизбежни. Ето защо е по-добре да харчите пари за материали и довършителни работи след това време. За различните видове къщи свиването може да отнеме различно време:

  • панел – 2-3 години;
  • тухла – 3-6 години;
  • монолитни рамкови конструкции – 1 година.

Също така, за да се избегнат значителни щети на покритието, е необходимо да се подсилят стените.

Последователността на ремонтите в апартамент от първичен тип, както и списъкът и обхватът на работата може да варира в зависимост от конкретната форма, в която е закупен. В някои случаи дори няма стени или вътрешни прегради. В такава ситуация е необходимо да се изготви подробен проект, включващ не само дизайна, но и бъдещото оформление. Освен това създаването на последното изисква от собственика да има определени познания в областта на законодателството. При проектирането на план на апартамент е необходимо да се вземе предвид, че някои действия са забранени. В частност:

  • извеждане на отопление на затворени балкони;
  • прехвърляне на водопровод (щранг, канализация);
  • демонтаж на вентилационни клапани.

Съвсем естествено е, че обикновеният човек просто не може да бъде напълно наясно с подобни ограничения и норми. Следователно ремонтът на апартамент в нова сграда трябва да се извършва от професионалисти. Това ще ви помогне не само да избегнете нарушаване на закона, но и да спестите пари.

Днес на пазара на нови сгради има друг тип апартаменти – жилища с предварително завършване, оборудвани с:

  • вътрешни прегради;
  • подова замазка;
  • електрическо окабеляване;
  • грубо довършване;
  • завършено трасиране на тръбата.

Ако сте закупили жилище от този тип, можете да използвате бюджетни пластмасови панели или други материали от подобен тип за довършителни работи.

Като цяло етапите на ремонт на апартамент в нова сграда са както следва:

  1. Изготвяне на оформлениеили проект за преустройство (ако е необходимо).
  2. Монтаж на комуникации:подреждане на окабеляване, канализация, нагревателни елементи, тръбопроводи и др.
  3. Подреждане на замазката.Ако липсва или е с лошо качество, ще трябва да изпълните замазката от нулата. Ако вече е оборудван (достатъчно добре), по-добре е да откажете смяната. При неквалифицирана намеса могат да се появят неравности и дефекти по замазката. Това ще направи много по-трудно поставянето на настилката в бъдеще.
  4. Монтаж на звукоизолация.По правило в новите сгради на този аспект не се обръща нужното внимание.
  5. Стенни и подови довършителни работи.Най-популярните подови покрития включват плочки (керамичен гранит или керамика) и паркет. И двата материала практически не подлежат на влошаване, което може да възникне поради процесите на свиване на сградата. Що се отнася до стените, в повечето случаи те първо трябва да бъдат изравнени. В бъдеще повърхностите могат да бъдат оставени измазани, покрити с пластмаса, боядисани или тапетирани.
  6. В края на работата таванът се ремонтира.Остава за накрая, тъй като най-добрият вариант за нова сграда е покритието на окачен таван. Предимствата на такъв таван включват факта, че свиването на сградата не го засяга.

Сега знаете за характеристиките на ремонта в нова сграда. Какво ще кажете за вторичния фонд? Нека да разберем по-нататък!

Разберете цената на вашия ремонт

Оставете заявка и нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ще изчислим цената на ремонта, ще консултираме технологиите и етапите на работа.

Характеристики на етапите на обновяване на вторичен жилищен апартамент

Когато говорим за вторичен фонд, трябва да разберете, че говорим за „употребяван“ апартамент. Често ремонтите в тях са малко по-скъпи, отколкото в новите сгради. По-високата цена се дължи главно на необходимостта от извършване на големи обеми демонтажни работи. Разбира се, крайната сума на оценката зависи от вашите желания и първоначалното състояние на жилището. Етапите на ремонт на апартамента и общата последователност на работа са описани подробно по-долу.

Първо трябва да решите за какъв вид ремонт говорим. Козметичните ремонти често включват само подмяна на довършителни работи и различни уреди, докато основните ремонти включват и комуникации, преустройство, замазка и др.

В повечето случаи по-старите апартаменти имат относително малка площ, което налага правилното зониране на пространството. Естествено, тази стъпка изисква участието на професионалист. В противен случай, дори след ремонт, апартаментът ще бъде тъмен, тесен и неудобен.

Също така на етапа на планиране е необходимо да се мисли за възможна подмяна на комуникациите. В повечето случаи кабелите, тръбите, радиаторите и други подобни елементи са стари и износени. Дори ако в момента не се наблюдават значителни дефекти, препоръчително е да ги смените (ако предишните собственици не са го направили).

Независимо какъв вид ремонт искате да извършите, ще трябва да включите в оценката работата по демонтирането на старите покрития на пода, стените и тавана. Конструкциите на прозорците и вратите могат да бъдат напълно заменени или реставрирани. Всичко зависи от вашия бюджет, желания и моментното им състояние.

Преди извършване на ремонт е необходимо да се координират евентуални реконструкции, както и временни прекъсвания на електричество, вода или други комуникации със съседите и съответните органи. Това ще избегне:

  • глоби;
  • конфликтни ситуации;
  • възникване на ненужни разходи;
  • нарушения на закона.

Като цяло трябва да се каже, че последователността от ремонти в апартамент (ако говорим за вторично жилище) може да варира до известна степен в зависимост от фактори като:

  • избран вид ремонт;
  • използвани материали;
  • работна среда;
  • списък на произведенията;
  • оригинално състояние на апартамента.

Следователно няма смисъл да се говори за една стъпка по стъпка инструкция в този случай. Приблизителният списък на произведенията е същият, както е описано в началото на статията.

Защо е важно да поръчате ремонт от професионалисти?

Някои хора се опитват сами да ремонтират апартамента си. Но както показва практиката, инструкциите от интернет и уменията за първичен ремонт не са достатъчни в 100% от случаите. Такива опити завършват с пропилени пари и необходимост от повторни ремонти.

Нуждаете се от ремонт на апартамент в София? Специалистите на фирма „ВМ Ремонти” Ви гарантират:

  • ефективност на работата;
  • разумна цена;
  • без допълнителни разходи;
  • разбира се – висококачествен ремонт.