Инструменти за рендосване на дърво

0

Добре познатото ренде е само един от представителите на голямо „семейство“ инструменти за рендосване на дърво.

Рендета с метален блок стават все по-разпространени. Те идват с единичен и двоен нож (наричан парче желязо). Ако трябва да използвате този инструмент доста често, тогава е по-добре да се запасите с друго, сменяемо парче желязо. Имайте под ръка друго заточено острие. Тогава, по време на работа, няма да се налага да се разсейвате от заточването и фината настройка.

Всъщност рендето е прост и непретенциозен инструмент, но с времето можете да се уверите, че всеки има свой характер. За да стане гъвкава, подметката на рендето трябва да бъде защитена, а желязото редовно да се заточва, да се пази от пирони и големи възли. Заедно с метален, е хубаво да имате ренде с дървен блок – има много от тях в магазините. По-добре е да се специализира в довършителни работи на дърво, за това трябва да има така нареченото двойно парче желязо – със стружколомач. Между другото, ширината на парчето желязо в типичното ренде е 50 мм.

За грубо издълбаване се използва шерхебел, ширината на желязото му е 35 мм, често закръглена или поставена наклонено. Много полезен инструмент за първична обработка на дъска, бар.

Шмиргелът е предназначен за почистване на рендосани повърхности в зони с дефекти в структурата на дървото. Изглежда като скъсено ренде с двоен нож, поставен по-стръмен от обикновения ренде. Те могат да отстранят много тънки стружки по повърхността – след залепване на частите. Използва се и за премахване на провисвания, ъглови фуги.

Фугата отдавна служи на дърводелеца за довършителни части, особено дълги. Дължината му е почти три пъти по-голяма от тази на конвенционалното ренде, ножът е по-широк от рендето – до 65 мм. С придобиването на някои умения, домашен майстор ще може да обработва дървени части с доста високо качество с помощта на фуги. Трябва да знаете, че има и полусъединител, той е с 10-12 сантиметра по-къс, ширината на парчето му желязо, като ренде, също е добра в бизнеса. Когато използвате тези инструменти, не забравяйте, че основният показател за качеството на рендосването е дължината на чиповете. Когато започнете да рендосвате нова повърхност, чиповете са непостоянни. Но тъй като повърхността се изравнява, тя става равномерна, дълга, къдрава.

Сред дърводелските инструменти има много доста специфични. През последните десетилетия те бяха напълно заменени от рендосващи, фрезови и други машини. Но не всеки домашен майстор се нуждае (и може да си позволи) толкова много от тези машини. Но ако искате да направите нещо със собствените си ръце, тогава вземете поне някои ръчни инструменти. В продажба има много от тях – както фабрични, така и ръчно изработени. Те могат да бъдат полезни при довършителни работи в къщата, когато почти всеки ръб или равнина на дъската иска да бъде преработен със собствените си ръце с любов и грижа.

Жлебовете и гребените по ръбовете или слоевете на частите се избират с помощта на изкормвач. Този инструмент е особено добър за теглене и подрязване на трапецовиден канал („лястовича опашка“). Жлебовете върху дървените части се избират с помощта на филе – подметката на неговия блок има изпъкнала форма, но отелването с многостепенната си подметка на блока и сменяеми ножове от различни профили е доста професионален инструмент, едва ли ще ви трябва. Освен това различни декоративни летви, украсени с отелване, обикновено са широко достъпни за продажба – това е продукт на механично производство.

Можете също така да получите гърбав – ренде с изпъкнала или вдлъбната повърхност и право острие, като конвенционално ренде, както и да закупите телбод, в който подметката на блока и ножът имат вдлъбната, заоблена форма.

Възможно е някой ден да искате да използвате перо и жлеб. Това е доста сложен инструмент, състоящ се от две дървени половини, свързани помежду си с струговани винтове. Те могат да изберат език в дъски, летви, да направят връзка жлеб-гребен, но не къдрава, а правоъгълна. В допълнение към дървения, перото и жлебът могат да имат метална кутия. Такъв модерен инструмент е по-малък, по-лек и по-универсален от остарелия дървен. Много полезен в бизнеса.

Zenzubel и неговият близък „роднина“ Falzgebel имат стъпаловидна подметка. Тези инструменти може да са много необходими на разработчика, в случай че закупените дограми се окажат направени тромаво, грубо (това се случва често). В този случай е по-добре да разглобите рамките, особено след като те най-често не са залепени заедно, и изрежете кухините и ги почистете с шкурка. Но за обработка на четвъртините, в които всъщност се вкарва стъклото, може да се наложи зензубел или фалшив хебел.

В днешно време много занаятчии придобиват електрически рендета – леки ръчни или стационарни. Умна покупка, особено ако имате много дограма и дърводелство в имението. Ръчните инструменти обаче също ще бъдат от голяма полза.

Рендосващият инструмент се заточва от острието до задната част на фаската, която се нанася с цялата повърхност по време на заточването – в избягвайте изкривяването. Инструментите не трябва да се заточват без вода на суха точилка и точила с голям брой обороти, тъй като тънкото острие ще „изгори“ и ще се повреди.

Вашият коментар