Покупка на жилище ново строителство

0

След дълго търсене най-накрая попаднахте на имот в строеж за покупка. Вашето решение се основава на цена, местоположение, развитие на района, качество на жилищата, репутация на предприемача и т.н. Предприемачът обещава много удобства на всеки купувач, което привлича много хора и те може да си затворят очите за значителни недостатъци при приемане на ново жилище.

След като получите официално писмо или обаждане от предприемача за покана за оглед на бъдещия ви дом, важно е да не отлагате. Посочете в DDU срока за приемане на апартамента и заповядайте на оглед през деня, за да откриете още недостатъци, ако има такива.

Не забравяйте да вземете със себе си всички необходими неща, а именно: бележник с химикал за записване на дефекти, електрически инструмент за проверка на контакти, крушка за проверка на основите и рулетка за измерване на площта. Преди да влезете в бъдещия си дом, огледайте района, фоайето и стълбите по пътя. Ако откриете недостатъци, незабавно ги запишете в тетрадка. Съсредоточете се върху декорацията на апартамента, в зависимост от това кой сте закупили.

Помните ли всички удобства, които предприемачът обеща в началото на разработката? Направете подробна обиколка на всички тях, от наличието на детска площадка в двора до фитнес център. Възможно е някои от тях да са забавени или в неизползваемо състояние към момента на собствеността. В този случай се препоръчва да попитате предприемача за крайните срокове за завършване на строителството на тези обекти.

Уверете се, че всички врати и прозорци съответстват на плана на апартамента. Проверете качеството им. Също така се уверете, че се отварят и затварят гладко и имат правилните ключалки и ключалки. Проверете качеството на боята, използвана при декорирането на помещенията. Дупка или пукнатина в стената е много често срещан проблем в новите сгради, така че проверете добре всички стаи за тях. Ако откриете такава повреда след получаване на ключовете, разработчикът може да откаже да ги поправи.

Трябва също да проверите крановете и крановете за течове. Уверете се, че няма течове, когато отваряте или затваряте кранове. Проверете дали кухненската мивка и всички мивки са правилно монтирани. Чувствайте се свободни да вземете рулетка и да измерите размерите на всяка стая, врата и прозорец. Уверете се, че всичко отговаря на договора за продажба.

Ако срещнете жители, които вече са се преместили, не говорете с тях за качеството на жилищата и преживяванията им. Разберете колко сериозни са били недостатъците и как предприемачът е реагирал на предоставения дефектен акт и становище.

И накрая, проверете правилно всички ключалки, преди да подпишете имота. Ако откриете достатъчен брой недостатъци, не забравяйте да ги докладвате на разработчика. В този случай компанията ще има две възможности – да поправи всичко сама или да компенсира вашите разходи за ремонт и отстраняване на дефекти. Не забравяйте да попълните акта и декларацията, така че да бъдат записани горните условия.

Ако недостатъците, които сте открили, са значителни и ще попречат на нормалния живот в новата сграда, не е необходимо да подписвате акта за приемане. В този случай разработчикът ще трябва да ги отстрани в определеното време, едва след което ще можете да подпишете сертификата за приемане. По правило всички дефекти трябва да бъдат коригирани от компанията не повече от 45 дни.

Има ситуации, когато по време на проверката просто не сте забелязали съществуващите дефекти и вече сте подписали акта за приемане и предаване на апартамента. Ако след месец живот все още ги намерите, не се отчайвайте, тук договорът ще бъде на ваша страна. Разработчикът предоставя на всеки жител петгодишна гаранция за жилище и тригодишна гаранция за комунални услуги. Имате право да съобщите за откритите дефекти на разработчика, който, както в първия случай, ще трябва да ги коригира.

Вашият коментар