Ремонт на покриви

0

С годишния текущ ремонт на покриви от рулонни материали – покриване с битумен мастик, подмяна на дефектни места, запечатване на дупки – ще са необходими основни ремонти след 5-6 години.

Рулонни материали – покривен филц, пергамин, производство на покривен филц за долния и горния слой на покривния килим. По време на ремонта е необходимо да се използват материали строго по предназначение. Неправилното им използване води до некачествен ремонт и бързо разрушаване на покрива.

Двете страни на покривния филц и покривния филц се доставят с различни превръзки по време на производството, които не само придават здравина, но и предотвратяват слепването на материалите по време на съхранение и транспортиране. Поръските обаче пречат на килима и изискват задължителното им отстраняване или почистване от двете страни на ремонтираната площ.

За по-лесно отстраняване на превръзката материалите се смазват с различни масла: покривен материал – солариум или зелено, покривен филц – антрацен или зелен м. Смазването се нанася с четки и или четки.

Под въздействието на маслото превръзката се отстранява лесно, грубите рулонни материали стават по-еластични, лепенките залепват по-лесно и по-здраво. Отстранете праха със стоманена четка, метална или дървена шпатула. В същото време материалът се поставя върху равна основа, за да не се разкъса по време на работа.

Размерът на лепенката трябва да бъде с 10 см по-голям от ремонтираната площ от всички страни.Ако лепенките са подредени една върху друга, тогава следващите лепенки трябва да са с 10 см по-големи от предишните от всички страни.

Когато капакът се обърне, мръсотията, повредените участъци и наличният там мастик се отстраняват. Килимът се изсушава и едва след това започват да лепят лепенки с горещ мастик.

Изстисканата излишно нанесена мастика се замазва, с изключение на кръпка или разгънат килим, с шпатула, заглажда се добре и се поръсва с нагрят пясък. Това се прави, така че мастикът, затопляйки се от слънчевите лъчи, да не може да се стопи и да се отцеди.

Ако килимът или нанесените лепенки се повдигнат и не прилягат плътно към основата, те са натоварени. Тук шлайфането се прави по-дебело, така че товарът да не може да се залепи за мастика. След като мастикът се втвърди, товарът се отстранява.

Вдлъбнатините се ремонтират така. Мястото на повреда е добре изсушено от мръсотия и стар мастик. Замазката се приготвя от горещ мастик, смесен с пясък и сухи дървени стърготини и вдлъбнатината се замазва, като внимателно се изравняват краищата. На мястото на дефект от този вид можете също да поставите кръпка.

Ремонтът на покрива се извършва в топло и сухо време, в противен случай се натрупва влага в изолацията и замазката. Когато покривът се нагрява, той се превръща в пара, образувайки отоци в покритието. Напълнена с вода „торбичка“ се разрязва на плик (на кръст), обръщат се ъглите, отстранява се водата, почиства се и се подсушава. След това се нанася слой мастика и се залепва пластир от покривен материал според размера на завоите. Дефектното място отново се покрива с мастика и върху него се залепват огънатите краища на стария покривен материал, а отгоре (на разреза) има две лепенки, които покриват дупката от всички страни с 10-15 см. Всичко е изгладено добре.

Местата с разслоен килим се изрязват, почистват се от мръсотия и стар мастик, а повредените парчета се отстраняват. Панелите се увиват, изсушават и полагат последователно върху мастика. Една или две лепенки с ширина до 20 см се залепват по линиите на рязане, намазват се с мастика отгоре и се поръсват с нагрят пясък.

Мастикът се нанася на тънък слой с четки или четки с твърд косъм, върху малки петна – с шпатула, като се изравнява добре. Тесните пукнатини на покривния килим се изрязват, почистват, изсушават и заливат с горещ мастик с уплътнител – запълване с кълчища и уплътняване – изравняване и изглаждане на мастика. Такива места също могат да бъдат покрити с лепенки.

Най-малките нетечащи пукнатини се почистват от мръсотия, изсушават се и се покриват с горещ мастик или битум. Горещите материали трябва да се обработват внимателно и с предпазни мерки.

Когато готвите битум, уверете се, че маслото не изгаря от него, в противен случай материалът ще стане неподходящ за хидроизолация. Оцветяването на покривния материал с мастика или битум се повтаря на всеки две години.

Ако в резултат на течове щайгата и дъската са изгнили, те се сменят. Подовата настилка е направена от дъски с дебелина 25 мм с разстояние от 1-5 см. Новата дървена основа е внимателно проверена с 3-метрова релса. Разстоянията между основата и релсата могат да бъдат не повече от 5 и 10 mm на 1 m, съответно, по протежение и напречно на наклона.

След това всички издатини и остри ъгли се изрязват, пукнатините се затварят, повърхността на подовата настилка се покрива с мастика и ролковият материал се залепва.

Панелите се лепят еднопосочно успоредно на канализацията (с наклон 15-25%). Ако дървените основи са направени от необработен дървен материал, първият слой покривен филц или покривен филц се заковава с пирони с широка глава в припокриващи се шевове със стъпка от 15 см, а в средната част на панела – на два реда със стъпка от 50 см, като ги поставяме шахматно.

Вашият коментар