Виждали ли сте, скъпи читатели, занемарен таван в живота си? Това е тъжна и удивителна гледка. Първо, изглежда, че са ходили по него – толкова е смачкан, издънен и стъпкан. Второ, постоянно нещо се излива от него. Впечатлението, че самолетът над главата не е актуализиран от колективизацията и първите петгодишни планове! С такъв таван определено трябва да се направи нещо. Можете да прибягвате до висящи, опънати, многостепенни, подгъващи, лепилни технологии, затваряне със специални панели. Можете дори да подредите огледална или звездна структура. Говорихме за всички тези методи. Но въпреки цялото си разпространение и нарастваща популярност, най-често срещаните, „класически“ тавани все още са по-често срещани в домовете ни. И би било напълно несправедливо да се игнорират традиционните методи за ремонт.

Веднага информираме нашите читатели: без значение кой от следните методи изберете, няма да имате проблеми и мръсотия. Недостатъците тук са очевидни – процесът отнема време и е мръсен. В случай на теч всичко трябва да се смени. Но има плюсове – височината на тавана не се променя, материалите са само естествени. И, трябва да се признае, не всеки харесва „изкуството“ над главите си, мнозина предпочитат да имат традиционен, обикновен, гладък таван, чист като лист хартия.

Премахване на старото покритие
Всичко започва с премахването на старото покритие. Можете да използвате стария доказан метод: измийте боята с вода, накиснете водната емулсия с йоден разтвор и я почистете с перфоратор. Сега се появиха специални измивки, с помощта на които можете лесно да премахнете всяка стара боя, например измивки на немската фирма „Pufas“ или нашите, произведени в Шелково близо до Москва или във Волгоград. Измивките се нанасят върху тавана с валяк или широка четка и след 20-30 минути лесно се отстраняват заедно със старата боя. Бързо и чисто!

И така, таванът беше изчистен. Но преди да започнете, трябва да разберете колко хоризонтално го имате. Най-лесният начин е да използвате отвес, за да измерите разстоянието от пода до тавана в ъглите на стаята. Ако се окаже, че все още има наклон, ще трябва да запомните това по време на грундиране и шпакловка, за да „върнете“ тавана в хоризонтално положение.

На първо място, всички шевове в таваните са запечатани. В края на краищата, на кръстопътя на тавана и стенните плочи се появяват „движения“: къщата постоянно живее, въздухът се издухва, тапетите се отлепват, мазилката и замазката се разпадат. За запечатване на шевовете се използва циментов разтвор или сърп, което в превод означава просто строителна превръзка. Серпянка се залепва на ивици директно към ръждите (отворени шевове) с помощта на PVA лепило, разредено с вода.

Следващите два етапа – грунд и шпакловка – са предназначени да подготвят тавана за довършване. Грундът трябва да импрегнира бетона, така че впоследствие нищо да не падне от тавана и да изравни повърхността. Грундовете се различават по дълбочина на проникване – колкото по-дълбоко, толкова по-добре и по-трайни. Що се отнася до материалите, има какво да избирате, например продуктите на същия „Pufas“: „LF Tiffing-primer“ и „Universal Tiffing-primer LH“.

Шпакловката е най-отговорната и в някои случаи доста скъпа задача. От качеството на шпакловката зависи дали таванът е идеално равен. Самият шпакловъчен материал е бял прах, който се разрежда с вода, за да се получи гъста мека маса. Има три вида шпакловка: за вътрешни, външни и мокри помещения. Лидерите на продажбите са немският „Pufas“ и финландският „Vetonit“. Нашата най-добра замазка е от Glin. Съвсем сносно – полската фирма „Атлас“.

За да се застраховате срещу появата на пукнатини по тавана, можете да залепите директно върху сухата шпакловка обикновена марля или широк сърп, които играят ролята на армираща мрежа.

Последният щрих за получаване на идеално равна повърхност е финишна шпакловка, която прикрива много малки дефекти. Завършваща шпакловка – фино зърнеста, тоест напълно равна и гладка. Няколко часа по-късно, когато шпакловката изсъхне, таванът се почиства с най-баналната шкурка. Монолитна основа, очакваща боядисване, е готова.

Варосване
Креда се разрежда с вода, добавя се синьо за сянка и се получава вар. По правило таваните се варосат със специални пръскачки, по-рядко с четка. Но, както се смята, банално варосаният с тебешир таван е съмнително удоволствие и не добавя чистота в къщата за дълго време.

Рисуване
По-модерен начин е боядисването. Това е най-трудоемкият начин за ремонт. Само подготвителният процес може да отнеме една до две седмици. А самото боядисване ще отнеме 4-5 дни, тъй като е по-добре да рисувате на 2-3 слоя.

Най-достъпни са конвенционалните бои на водна основа и водна дисперсия, както и акрилните латексни бои. По-добре – матово. Ще погледнете нагоре, сякаш в мъглива далечина – обемът визуално се разширява. Разликата между боите на водна основа и водно-дисперсионните бои една от друга е само, че първата може да се измие, макар и трудно, докато втората е абсолютно устойчива на влага. Предимството на водната дисперсия е нейната дълготрайност. „Позволява „измий се до две хиляди пъти! Освен това тази боя е удоволствие за пушача. Дори и да катраниш като парен локомотив, таванът ще остане непокътнат за много дълго време.

Най-добрите бои са немските „Feydal“ и „Pufas“, финландските „Tikkurila“. Появиха се и добри домашни – фирмите „Rainbow“ и заводът Lytkarinsky. Гамата от цветове на водната емулсия е доста широка. Вододисперсионната боя е предимно бяла.

Ако проблемът ви е влагата, по-добре е да използвате силиконови бои. Те образуват водоустойчив филм, а освен това, поради своята еластичност, могат дори да „затегнат“ малки пукнатини. Вярно е, че такъв материал ще струва повече от конвенционалната боя.

Ако таванът ви е покрит с блажна боя, не можете да го боядисате с нищо друго. Тъй като маслото се нанася върху грунда с помощта на изсушаващо масло, което импрегнира бетона и никой друг материал няма да полепне върху него. В този случай изборът е малък: или отново блажна боя, която пожълтява след две или три години, дори ако се спазват всички санитарни стандарти (което означава, че няма да пушите постоянно и да готвите храна в тази стая), или – опънат таван. Блажна боя – руско или беларуско производство, може да намерите и полско. Но чужденците с право не харесват „маслото“ и вече почти не го доставят. Както вече споменахме, той не позволява на тавана да диша и бързо пожълтява.

За разлика от варосването, можете да експериментирате с цветове и видове бои, които сега са в изобилие. Ако искате да боядисате тавана в някакъв екзотичен цвят, не можете да правите без нюанси – оцветяващи добавки. Смесвайки ги с основната боя в определена пропорция, можете да получите всякакъв нюанс. Пропорциите винаги са посочени върху контейнера.

Алкидният емайл е подходящ и за боядисване на тавана. На Запад емайлите се използват много широко: те се използват изобилно за боядисване както на жилищни помещения, така и на автомобили. Ние се отнасяме към тях с повишено внимание по една много банална причина: тя е два пъти по-скъпа от боите на водна основа. Но белият цвят на емайла е по-бял от цвета на „бялата боя“. Да, и емайлът изсъхва по-бързо и влагата не е ужасна за него. На пазара – немски „Pufas“ или финландски „Vetonit“. Вносният емайл има много широка гама от цветове, нашият домашен емайл има малко по-малко. Но турски – почти винаги само бяло.

Опаковките на всички вносни материали трябва да имат инструкции за употреба на руски език. Чужденците не посочват срокове на годност – смята се, че боите са издръжливи. Нашите дати са посочени. Но експертите уверяват, че малко „закъсняла“ боя няма значение, основното е да я смесите добре.

Тапет

Тапетите също са залепени на тавана. Обикновените ролки за стени няма да работят, тук са необходими специални тапети – по-плътни и релефни. Ако таванът има малки пукнатини и неравности, тапетът може да ги скрие.

Вашият коментар