Стъклорез – професионален инструмент

0

Отличителна черта на стъклото като материал е, че то е аморфно вещество, което поради високия си вискозитет е в твърдо състояние, така да се каже, втвърдена течност. Стъклото не може да се реже по същия начин, както например металите, и да се обработва като повечето строителни материали.

Стъклото се „реже“, като върху повърхността му се направи дълбока драскотина с нож за стъкло и се счупи на място. След като предварително сте маркирали стъклен лист, поставете го върху равна повърхност, тапицирана с мека кърпа или килим. Когато маркирате стъкло, трябва да се има предвид, че между линийката и линията на рязане е необходимо да оставите празнина, равна на половината от дебелината на главата на стъклореза. Като правило стойността му варира в рамките на 2-3 mm. По време на рязане резачката за стъкло се взема в ръка, както и обикновена дръжка и равномерно, без спиране, се водят. Необходимо е да се гарантира, че малкият пръст на ръката при рязане постоянно лежи върху повърхността на стъклото, което ще осигури допълнителна опора и равномерност на ъгъла на наклона на инструмента спрямо равнината на стъклото. Стъклорезачката трябва да минава по линията на рязане само веднъж. Многократните опити затъпяват резачката за стъкло и влошават качеството на счупването на стъклото. Точен признак за качествено рязане е лекото пукане на стъклото по време на рязане.

Инструментът за рязане на стъкло на пазара днес е много разнообразен. Евтините „еднократни“ резачки за стъкло, продавани на оформления на цена от 7-15 гривни на брой, само отдалечено приличат на нормален работен инструмент. Продължителността му на живот е от 1 до 100 оборотни метра шлифовано стъкло. Те са представени като неназовани модели, както и фалшификати на толкова известна марка като „K-Star“, вероятно произведени в Китай.

У дома се използват диамантени резачки за стъкло, препоръчвани за работа със стъкло с малка дебелина (от 2 до 6 mm). Техният дизайн е много прост: диамантено зърно е надеждно фиксирано върху металната глава на резачката за стъкло, което всъщност е основният елемент на продукта.

По-разпространен, издръжлив и професионален е карбидният ролков нож за стъкло с автоматично смазване. Представлява дръжка-резервоар с глава, подвижно закрепена върху пружинен механизъм. Главата е сглобена по такъв начин, че когато ролката се движи по стъклото, смазката влиза в ролката, изработена от сплав с висока якост. Като смазка производителите препоръчват използването на смес от керосин с машинно масло в съотношение 1 към 1, но както показва опитът, е напълно възможно да се мине с пречистен „авиационен“ керосин, който се продава в строителните магазини. Безспорните предимства на ролковата резачка за стъкло включват рязане на дебело стъкло (до 19 mm) и стъкло с плитък двустранен шаблон.

Общата истина: „Един наистина добър инструмент не може да се продава под тезгяха и да струва евтино“, както се оказва, той не е бил асимилиран от огромното мнозинство купувачи. За съжаление продължаваме да се учим от собствените си грешки. В крайна сметка закупуването на инструмент с ниско качество е не само изхвърлени пари, но и повреден материал и потенциал за нараняване.

Вашият коментар