Тайната на гладките стени

0

На пръв поглед какво по-просто от мазилка – нанесете слой хоросан върху стената, загладете го възможно най-добре и го оставете да изсъхне. Да, също е гипс. Ако изглежда подходящо за вас, тогава имате късмет – знаете как да се задоволявате с малко и да се адаптирате към живота при всякакви условия. Ако не искате да изравнявате стените, принуждавайки ги с мебели, ако искате да се гордеете с дома си, а не просто да пренощувате в него, тогава ние сме подобни на вас.

Когато купувате апартамент за първи път, мислите само за едно: „Най-накрая! Ваш!“ Какви са стените – ти си просто безмълвно щастлив. След това правиш ремонт. Но тъй като по-голямата част от парите бяха похарчени за закупуването на самите стени, просто няма достатъчно пари, за да ги доведат до ума. И тогава ти остава само едно – да обичаш това, което е. И стените, ако не намерите вина, изглеждат равномерни.

И всичко би било наред, но с времето купувате мебели. Тази на пръв поглед невинна постъпка може да промени живота ви. Все пак е добре, ако е мека мебел и особено ако я поставите в центъра на стаята. Но ако мебелите ви са с прави ъгли и безразсъдно решите да ги поставите до стената – всичко е загубено.

Първо си мислите, че сте били измамени в магазина и че тази дива пролука с ширина на длан е дефект на мебелите, но след това като остра болка идва мисълта – „Това е стена!“. Защо, не можете да го размените в магазин за няколко часа. Това е сериозно и за дълго време.

Животът обаче продължава както обикновено и този проблем се замества от много други. След известно време вече не ви изглежда толкова актуално, колкото в първия момент. Празнината отдавна беше облицована с подова ваза и никой от гостите не го забеляза.

Но все нещо не е наред.
Какво?
Не можете да се гордеете с дома си.
Не работи.
Не знам за никого, но аз го направих. И тогава разбрах, че добрата мазилка се прави веднъж.
За да не се срамуваш.
Пред.

По-късно, в нов апартамент, внимателно избрах майсторите. След това внимателно изслуша и анализира съветите им. Дори тогава спорех с тях, не вярвайки, че идеално равни стени няма. „Но ще го направя“, казах им в отговор на философски разсъждения, че целият този свят не е идеален. И започнах да търся. Първо в библиотеката по архитектура, после в Интернет. И намерих каквото исках.
Гипсови профили

Оказва се, че винаги са умеели да правят висококачествена мазилка и тя винаги е била на базата на профили. В различни времена те са били направени от различни материали, но принципът винаги е бил един и същ – профилите, независимо от стената, се поставят според нивото и стената вече е подравнена с тях.

В съвременното строителство релсите от мазилка и защитните квадрати от мазилка са се превърнали в основни профили. От древни времена техни прототипи се използват за измазване на стените на църкви, дворци и други сгради, където не се допускат компромиси по отношение на качеството. Днес тези профили се препоръчват за използване от почти всички производители на висококачествени гипсови смеси.

Металните водачи за мазилка позволяват бързо и рентабилно получаване на гладка шпаклована повърхност с избрана дебелина на шпакловъчния слой. Обикновено такива водачи са предназначени за шест- и десетмилиметров слой мазилка. Едно от предимствата им е, че образуват термични шевове, монтирани в стената, предотвратявайки появата на пукнатини при температурни промени в различни части на шпаклованата повърхност. Това е особено важно през зимата, когато поради резки температурни колебания стените започват да променят обема си, което може да доведе до деформация на мазилката. Същото се случва и при промяна на влажността. Инсталирани на всеки метър – една и половина летви разделят стената на секции. И когато условията се променят в определена зона, ламелите позволяват на мазилката да се движи свободно, като се свива и разширява в зоната на „изпъкналостта“, в зависимост от натиска на мазилката. В допълнение, металните водачи ви позволяват да поддържате здравината на стените след шпакловка, тъй като те остават в стената и не изискват последващ демонтаж. Спестяванията при работа с гипсови профили варират от 30 до 100% на квадратен метър. Основата на тези спестявания е, че когато използвате водачи на фарове, няма нужда да наемате специализирани екипи от строители, които са били обучени в Германия или „измазали дачата на президента“, а просто поканете квалифицирани мазилки, които знаят как да работят с гипсови профили. В резултат на това стените няма да изглеждат по-лоши от „президентските“, а заплащането за работата ще остане доста скромно. В допълнение, използването на маяци ви позволява точно да планирате потреблението на разтвора, да предотвратите кражба, което е особено важно при използване на скъпи сухи смеси.

Съвети за инсталиране на водачи за фарове.

Стените се измазват с метални фарови водачи в следната последователност. След предварителна подготовка (почистване, грундиране), цялата работна повърхност се разделя с маркировки на равни секции с ширина 1-1,5 m и според тези маркировки се отбива вертикала с цветна нишка линии. След това водачите на мазилката се регулират по височина, като излишъкът се отрязва с метална ножица.

След това трябва да поставите два водача по краищата на стената, вертикално на ниво (ниво на водата). Те се монтират върху разтвор, който се нанася върху всеки профил на няколко места. Препоръчителното разстояние между точките на закрепване е около 0,5 m, общо трябва да има поне пет такива точки. Водачите се притискат към стената, така че разтворът, върху който са фиксирани, да излиза през отворите на страничните им крила.

Отгоре и отдолу се забива пирон в маяците и шнуровете се изтеглят (по диагонал) на същото ниво като издатините на профилите. Всички останали водачи трябва да бъдат монтирани вертикално, така че техните издатини да докосват опънатите въжета. В същото време контролирайте вертикалността на всеки маяк по ниво. Когато всички профили са фиксирани, разтворът трябва да се остави да се втвърди.

След това гвоздеите заедно с въжетата се отстраняват. Сега можете да започнете да шпакловате стените. Слой мазилка се нанася върху стената между водачите и след това се изравнява с правилото за подходящи размери. В бъдеще, ако е необходимо, стената се презаписва или върху нея се нанася декоративно покритие.

Както можете да видите, всичко е съвсем просто. И в крайна сметка измазаните стени изглеждат страхотно. С всичко това, например, за малка стая от 12 квадратни метра ще ви трябват само дузина гипсови профили на стойност около 30 гривни.
Гипсов квадрат

Штукатурният квадрат, както подсказва името, е предназначен да предпазва ъглите на помещенията или външните стени на сградите от повреда. Освен това само той може не само да защити вашите ъгли, но и да ги подравни, като е алтернатива на „двуплочната технология“, при която две дъски, попаднали под ръцете на строителя, се използват за оформяне на ъгъл. И тогава това, което се случи, се опитва да „изтрие“ в нивото със стената.

Именно това „занаятчийство“ беше заменено от гипсов квадрат, който ви позволява да получите наистина равномерен и освен това ъгъл, защитен от деформация.
Съвети за инсталиране на гипсов квадрат

Методът на монтиране на ъглите не се различава много от технологията за закрепване на релсите на фара. По същия начин трябва да почистите и подготвите работната повърхност, към която са прикрепени профилите. С помощта на ножица за метал квадратът се регулира до желания размер, след което започва монтажа. Първо се нанася разтвор върху ъгъла на стената, в който се притиска квадратът. Тук трябва да се има предвид, че точките на закрепване на профила трябва да бъдат разположени на не повече от 600 mm от центъра. След това внимателно, до втвърдяване на разтвора, с помощта на нивелир (либел) се коригира ъгълът на наклона на гипсовия квадрат и се проверява неговата вертикалност.

Когато квадратът вече е окончателно монтиран, излишният хоросан се отстранява с шпатула. Въпреки това, ако е необходимо, можете да нанесете допълнителен слой хоросан, за да изравните дебелината на мазилката по цялата стена. Ако квадратът за мазилка е монтиран правилно, след шпакловка на стената, ъгловата му издатина се вижда на ръба на ъгъла. Средно една малка стая се нуждае от 5-6 метра от този профил, което ще струва 20-25 гривна.

В случай на значителни неравности в ъглите е разрешено да се фиксира този гипсов профил с пирони или винтове. Трябва обаче да се има предвид, че крепежните елементи не трябва да разтягат квадрата, а само да го държат. В такива случаи е необходимо да се използват висококачествени неръждаеми крепежни елементи, за да се избегне появата на петна от ръжда по повърхността на стените.

Отбелязваме също, че при използване на армировъчна мрежа за укрепване на мазилката е необходимо нейният ръб да се завърже към квадрата на мазилката с неръждаема тел. Това значително ще увеличи здравината на цялата конструкция.
Експертни мнения за гипсови профили
Юрий Марино (строителна компания „Светлините на Киев“)

„Аналози на съвременни гипсови профили винаги е имало. Преди това строителите работеха с дървени летви, но рано или късно трябваше да се появят по-модерни метални релси. В момента висококачествените ремонти са просто невъзможни без тях. Въпреки това, такива профили трябва да се купуват само от добри компании, които се борят за качеството на своите стоки, като избягват евтини фалшификати.
Владимир Калинин (Строителна компания Велес)

„Никога нашите майстори не са имали толкова лесна работа, както сега, когато започнаха да използват специални гипсови профили. Дори и не много опитни мазачи изпълняват работата бързо и качествено.”

Вашият коментар