Мазилка и видове мазилки

0

Предимствата на този метод на довършване са скоростта на нанасяне, висока производителност и сравнителна евтиност. Традиционно мазилката е била материал за изравняване и декориране на повърхности. В наше време възможностите за използване на мазилки се разшириха значително. Разнообразието от цветове и текстури им позволява да се използват не само в декорацията на външни и вътрешни стени на институции и офиси, но и в апартаменти и вили. Освен това, както в нежилищни (зали, коридори, бани), така и в жилищни помещения – за подчертаване на отделни елементи от интериора, особено в комбинация с други видове покрития. И с помощта на декоративни елементи, фантазията на дизайнера е МОЩНА за създаване на уникални орнаменти и цели панели за декориране на стаи.
Текстурираните мазилки са смеси от различни цветове и видове на базата на синтетични свързващи вещества, съдържащи различни пълнители (трохи от естествени и изкуствени минерали, лен, памучни влакна и др.). След нанасяне върху стените такива мазилки придобиват текстура, характерна за определен тип пълнител, който не само изглежда оригинален, но и ви позволява да скриете дефектите на стените.

„Каменна мазилка“ се състои от трохи от естествен камък и свързващо вещество. Прилага се ръчно, което позволява дори на непрофесионалист да извърши работата. След изсъхване каменната мазилка образува много оригинално и стилно покритие на стените на помещението. Голямото предимство на това покритие е издръжливостта. Камъкът си е камък

Мазилките на базата на изкуствени латекси са издръжливи и не се страхуват от механично натоварване. И силикатните мазилки, освен това, все още не се набъбват и се замърсяват малко. Вярно е, че те се прилагат само върху специално подготвена повърхност, съдържаща кварц (пясък). Тази „подготвена повърхност“ обаче може да бъде всяка мазилка на минерална основа, но силикатната мазилка не може да се нанася върху воден и дисперсионен грунд. Тя просто няма да се придържа към тях.

„Авангард-Ф“ е готова за употреба пластична, водоразтворима полимерна шпакловъчна смес, с която на повърхностите може да се придаде различна текстура и цвят. След изсъхване става издръжлив, устойчив на атмосферни влияния, водоустойчив и паропропусклив. Препоръчва се като декоративна мазилка на външни и вътрешни стени и се полагат следните видове основи: варови, цименто-варови и циментови мазилки, бетон, гипс, тухли, етернитови плоскости, водоустойчив шперплат, фазер, талашит, стари механично здрави покрития от различни видове. С маламашка сместа се нанася върху почистена и грундирана основа с дебелина, съответстваща на размера на гранулите, или механично с пистолет и компресор.

Структурната мазилка е разнородна гранулирана гипсова маса с добавяне на всякакви гранули, например малки камъчета, дървесни влакна, парчета кварц, слюда и др. Приготвя се както на минерална (циментово-варова) основа, така и на основа от синтетични латекси или калиев силикат. Той е на водна основа и на основата на разтворители. За вътрешна декорация е по-добре да използвате мазилки на водна основа – те не излъчват „химическа“ миризма. Отличителна черта на структурните мазилки е пластичността и „подчинението“ на всеки инструмент. Не е необходимо да се разреждат или смесват с нищо: продават се готови в метални бидони или кофи от 15-25 кг. Въпреки факта, че минералните мазилки съдържат варовик, който се страхува от вода, тези покрития могат да се мият и почистват! Тайната е проста; мазилките съдържат вещества, които предотвратяват „топенето“ на вар. Въпреки че въпросът кое покритие да изберете е чисто индивидуален въпрос, но професионалните дизайнери, които се застъпват за структурни мазилки, дават следните аргументи:

прилага се върху всякакви вътрешни и външни повърхности: бетон, тухли, гипсокартон, дърво, метал и др.;

идеално маскирайте недостатъците на основната повърхност: микропукнатини, подуване, стара боя;

са устойчиви на механични натоварвания: удар, драскотини и др.;

водоустойчив – след изсъхване можете да перете и почиствате с всякакви препарати, които не съдържат разтворители;

поддържа температура от – 50 до + 75 ° C;

поради високата пластичност те ви позволяват да създавате различни релефи;

имат микропореста повърхност и позволяват на стената да „диша“;

служи много дълго време;

от всички декоративни покрития имат най-ниска цена.

Първоначално структурните мазилки се продават само в един цвят – бял. Но можете да ги оцветите, ако искате. Тоест, добавете пигмент от всякакъв цвят към масата на мазилката и вземете необходимия нюанс. И това може да стане по два начина. Първо, на себе си. Защо трябва да закупите пигмент с желания цвят и да го добавите към масата на мазилката. Второ, в магазин или във фирма, която продава гипс, ще бъдете професионално оцветени. Това е доста евтино, но експертите ще направят точно цвета, който посочите в каталога. Структурата на мазилката трябва да се определи предварително. Тя коСъстои се от различни по големина „зърна” и съответно може да бъде дребнозърнест и едрозърнест.В зависимост от размера на „зърната” и начина на нанасяне се получава различна шарка. Например финозърнестата мазилка изглежда почти равномерна на стената, докато мазилката с гранули от естествен камък създава красив модел под формата на напречни или кръгли канали. Всичко зависи от това как се прилага: с валяк, шпатула, пръскачка.

Процесът на структурна мазилка се състои от три етапа.

1. Подготовка на стената. Повърхността трябва да е суха и чиста, така че трябва да се почисти от стара боя, тапети и т.н. Не е необходимо обаче стената да се изравнява идеално – самата мазилка ще я „направи“. Основното е, че няма очевидни неравности и вдлъбнатини.

2. Грундиране. Грундът прониква в микропукнатини, укрепвайки стената. Освен това предпазва повърхността на стената от подуване, влага и мухъл.

3. Нанасяне на мазилка. Грундът е сух – можете да създавате. Развихрете въображението си. Ако искате ефекта на стена, надраскана с канали, вземете фино зърнеста мазилка с гранули от естествен камък или просто с едри зърна и използвайте текстуриран валяк. Ако искате да се почувствате на морския бряг или в мистериозна пещера от стар варовик – нанесете едрозърнеста мазилка с шпатула с кръгови движения.

Стенна облицовка „Венецианка“ представлява прозрачна мазилка от мраморно брашно, която при нанасяне със специална техника създава ефекта на мрамор. Съставът на сместа, в допълнение към мраморното брашно, включва гасена вар и водна емулсия. Има чувството, че пред вас наистина е стена от най-чистия и прозрачен мрамор. Този изискан, елегантен материал може да украсява колони, корнизи, стени.

„Венецианската“ мазилка се продава под формата на гъста прозрачна маса в буркани или кофи от 7-25 кг. Нанася се върху предварително подготвени повърхности (гипс, шпакловка). Задължително условие е стената да е идеално равна: материалът е прозрачен, така че дори и най-малките пукнатини ще се виждат под него. „Венециански“ може да бъде оцветен във всеки цвят. Повърхността ще изглежда по-добре и ще прилича повече на мрамор, ако смесите 2-3 нюанса от един и същи цвят. Дълбочината и прозрачността на покритието се постигат чрез специална техника на нанасяне на четири до десет слоя материал. Нанесете го с малки щрихи с триъгълна кована шпатула от неръждаема стомана. След изсъхване стената е покрита с естествен пчелен восък: той е известен със своята специална прозрачност и защитава покритието добре.

Нанасянето на „венецианска“ мазилка се състои от следните операции.

1. Внимателна подготовка на повърхността. Стената трябва да е идеално равна, чиста и суха. След това се нанасят един или два слоя специален грунд за тази мазилка или слой винилова (акрилна) боя.

2. Нанасяне на истинската „венецианска“ мазилка. Работата може да започне едва след като почвата изсъхне. Нежно – мазка по мазка, слой по слой – с шпатула се нанася покритие. Всеки слой се оставя да изсъхне и се шлайфа, за да се премахнат неравностите. Долните слоеве се препоръчва да се нанасят с широка, а последният слой с тясна шпатула. Двадесет минути след нанасянето на последния слой можете да почистите повърхността с фина шкурка с кръгови движения.

3. Нанасяне на слой предпазна бяла вакса. Не се препоръчва използването на лакове (от тях повърхността може да стане мътна).

Цветните каменни стърготини са материал, който не може да бъде приписан на нито един тип традиционно покритие. Въпреки че продавачите често го пишат в графата „гипс“. По състав това са наистина истински малки камъчета, примесени със свързващи вещества и лепила. Трохата се предлага в различни цветове, но всеки цвят се състои от няколко нюанса. Продава се в метални или пластмасови кофи под формата на гъста маса от 14-20 кг. Нанася се върху повърхността с шпатула до получаване на равномерен слой. Големите каменни стърготини са подходящи за довършване на фасадата, особено за основата, малки – за вътрешна работа. Сега в продажба можете да намерите кварцови, гранитни и мраморни чипове. И това наистина е кварц, гранит и мрамор. Но не можете да ги класифицирате като леки покрития. Каква лекота, ако един квадратен метър отнема от 2,5 до 5 кг „камъчета“. Материалът е препоръчително да се покрие с прозрачен лак отгоре – така запазва по-добре блясъка си.

Вашият коментар