Хидроизолация на основата по време на строителството на къща

0

Така че почвената влага да не проникне в стените по време на строителството на къщата, се организира хидроизолация на основата. При извършване на фундаментна хидроизолация по време на строителството в каменни и тухлени къщи хидроизолацията обикновено се поставя на височина 15-25 см от нивото на земята. Ако подовете са положени върху греди, тогава хидроизолацията на основата трябва да бъде 5-15 см под тях.

Хидроизолацията на основата по време на строителството на къща може да се извърши по следните начини:

Поставете слой циментова замазка (2-3 см) със състав 1: 2, изравнете, изгладете, изсушете. Поставете един слой покривен материал.Поставете 2-3 слоя мастика. Горещият мастик се нанася на слоеве (обща дебелина 7-10 mm) 2 слоя хидроизолация се полагат сухи с припокриване от най-малко 150 mm Горната част на основата е покрита с битумен мастик и първият слой хидроизолация е залепен върху него, който отново е покрит с мастика, а вторият слой е залепен В къща с мазе , хидроизолацията на основата се извършва на две нива:

в основата на нивото на сутеренния етаж или 13 см под него; в сутерена 15:25 см над повърхността на слепия участък При високо ниво на подпочвените води хидроизолацията на основата и под земята първо се изолира със слой глина (25 см), върху него се поставя бетон, поставя се хидроизолация върху бетон и покрити с циментова замазка.

Горната част на основите и цоклите не винаги е равна и гладка. За подравняване отстрани дъските с равни ръбове се фиксират на 1-3 см над повърхността им. Пространството в кофража се залива с 1/3 или 1/4 циментова замазка, изравнява се, заглажда се, подсушава се и след това основата се хидроизолира.

Водата разяжда не само основата, но и влияе неблагоприятно върху дизайна на самата основа. За да се предпази последната от ефектите на повърхностните води, които се появяват по време на валежи, топене на сняг, по периметъра на сградата е разположена сляпа зона с ширина 700 – 800 mm (200 mm по-широка от надвеса на покрива) за хидроизолация на основата (200 mm по-широка отколкото надвеса на покрива) с наклон встрани от къщата. Директно под ръба на сляпата зона трябва да се организира дренаж, който не само ще отклони повърхностните води, но и ще намали натоварването върху хидроизолацията на подземната част на основата.

За защита от капилярна влага в точката на контакт между тухлена зидария и бетон, където се полага хидроизолационен слой от валцувани материали върху цялото напречно сечение на външните и вътрешните стени по време на хидроизолацията на основата (например от два слоя хидростъкло върху битумен мастик). Ако основата е направена от сглобяеми елементи и къщата има сутерен, тогава такъв слой хидроизолация трябва да се постави на нивото на пода на сутерена.

При сухи почви вертикалната хидроизолация на основата във външната повърхност се ограничава до двукратно намазване с битум.

Ако нивото на подпочвените води надвишава дълбочината на основата, тогава е необходимо да се нанесе залепена хидроизолация от рулонни материали. В някои случаи се препоръчва да се излее слой от натрошен камък, импрегниран с битум под основата. При високо ниво и високо налягане на подземните води се организира дренаж, който надеждно ще защити основата от влага.

Трябва да се отбележи, че подходът към хидроизолацията на основата, описан по-горе, е традиционен и донякъде остарял. Напоследък често се използва технологията за проникваща хидроизолация, основана на свойството на състава самостоятелно да запълва всички кухини, образувайки кристали в тях. Но цената на такава хидроизолация на основата е доста висока. Хидроизолацията на основата е отговорно събитие. Свържете се с нас и ние ще хидроизолираме основата.

Вашият коментар