Как да изберем прободен трион?

0

Преди да купите прободен трион, трябва да решите какъв вид инструмент ви е необходим – професионален или домакински. Професионалните инструменти са предназначени за продължителна интензивна работа. При производството им се използват по-висококачествени материали, което повишава надеждността на компонентите и електрониката в сравнение с битовите електрически прободни триони. Качеството на материалите, използвани при производството им, надеждността на компонентите и електрониката е много по-високо от това на домакинските инструменти. При разработването на професионалните прободни триони са взети предвид не само изискванията за максимална производителност, но и критерии като лекота на използване (например минимални вибрации). Професионалните инструменти се произвеждат от компании като Makita, Metabo, DeWALT.

Домакинските прободни триони са проектирани да работят „от време на време“. Те обикновено имат по-малка мощност и тегло, по-ниска производителност. В същото време броят на допълнителните функции може да е дори по-голям от този на професионалните, но това е по-скоро маркетингов ход, отколкото необходимост. Предимството на домакинските електрически прободни триони е по-ниска цена. Ето защо, ако купувате електроинструмент за случайна работа около къщата или в страната, можем да препоръчаме да не харчите излишни пари за професионален модел. Въпреки това, ако сте започнали грандиозен ремонт, тогава можете да разгледате по-отблизо професионалните модели – те в крайна сметка ще изплатят цената си. Сред добре познатите марки домакински електрически прободни триони могат да се споменат например Skill или BLACK & DECKER.

Според вида на корпуса прободните триони биват два вида: със скоба-дръжка и с гъбовидна дръжка. Често производителите произвеждат подобни прободни триони и в двете версии, тъй като тук изборът зависи само от личните предпочитания на майстора.

Важна характеристика на конкретен модел прободен трион е наличието на режим на трион с махало. Когато избирате прободен трион, не забравяйте да попитате дали е оборудван с подобен режим. Наличието на механизъм с махало е удобно за правене на дълги прави срезове, въпреки че трябва да се отбележи, че чистотата на среза може да се влоши. Съответно, при фигурно рязане механизмът на махалото в прободния трион не е толкова необходим. Въпреки това, повечето електрически прободни триони днес имат функцията на ход на махало, а големината на амплитудата на хода на махалото се регулира от специален превключвател. Това е необходимо, за да се вземат предвид възможностите на инструмента при работа с различни материали. Производителите също твърдят, че използването на ход на махалото по време на работа удължава живота на ножовете за триони.

Когато избирате прободен трион, трябва да обърнете внимание на дълбочината на рязане на различни материали. Обикновено в паспорта са посочени граничните стойности за дебелината на рязане на дърво, стомана и цветни метали. Заедно с мощността на прободния трион, тези показатели ще ви позволят да прецените възможностите на закупения инструмент. Между другото, когато сравнявате два модела електрически прободни триони от различни производители, може да откриете, че при еднаква мощност дълбочината на рязане на единия в цветни метали е по-висока от тази на другия. Не се изненадвайте, това са само странности на стандартизацията и методологията на измерване. Във всеки случай, колкото по-висока е мощността на инструмента, толкова по-бързо той може да изреже същия детайл и толкова по-голяма е дебелината на материала, с който ще се справи.

Важна част от прободния трион е опорната платформа, благодарение на която той всъщност се движи по повърхността на обработвания материал. За да се осигури удобно и достатъчно точно косо рязане, поддържащата платформа обикновено ви позволява да фиксирате прободния трион под желания ъгъл спрямо повърхността на материала. Поддържащите платформи са отлети и щамповани. При равни други условия все още е по-добре да се даде предпочитание на кастинг платформи.

В допълнение, прободните триони могат да бъдат оборудвани с прозрачни предпазители, някои модели със специален механизъм за защита от докосване, специална приставка за прахосмукачка и много други полезни и не много „джаджи“

Вашият коментар