Как да планирате ремонт на апартамент

0

Ремонтът често се сравнява с природно бедствие. И ако действате произволно, това е напълно оправдан паралел. Ясен план, който ще ръководи собственика на апартамента по време на ремонтните работи, ще помогне да се избегне това. Ако има такъв, шансовете за успешен изход на делото се увеличават значително. Планирането на основен ремонт на апартамент в София не е лесна задача и не трябва да очаквате да решите този проблем за един ден. Отделеното време обаче си заслужава – това ще стане очевидно, когато процесът навлезе в активния етап. Но ако оставите всичко на случайността, надявайки се да разрешите проблемите веднага щом възникнат, има риск ремонтът да се превърне в истинско главоболие. Когато се опитвате да импровизирате, това ще отнеме много повече време, усилия и пари, отколкото първоначално се очакваше. Могат да бъдат направени малки корекции в първоначално изготвения план – с напредването на работата често възникват непредвидени проблеми, но като цяло все още си струва да се придържате към него.

Първа стъпка. Оценка на апартамента и избор на вид ремонт

Как да планирате ремонт на апартамент? На първо място, трябва да вземете решение за неговия мащаб. Ремонтът е гъвкава концепция. Това определение включва „козметичен ремонт“, „основен ремонт“ и окончателното завършване на „гол“ апартамент от предприемача. Понякога собственикът няма избор – например при един и същи първичен имот, по един или друг начин трябва да се направи определена „основа“, която превръща бетонната кутия в подходящо място за живеене и единственият начин да спестете пари е за довършителни материали и дизайнерски елементи. Ако говорим за „старо жилище“, тук има опции. Собственикът може да се ограничи до козметични ремонти, ако стените, подовете и комуникациите са в задоволително състояние, или да промени всичко напълно, като в същото време извършва преустройство.

Ние оценяваме перспективите, възможностите и мащаба на работа:

  • Достатъчно е „козметичен ремонт“: просто сменете подовата настилка, премахнете старите тапети и закачете нови, боядисайте тавана или монтирайте опъваща конструкция, нанесете свежа боя върху тръбите, сменете первазите. Това е сравнително евтин и бърз вариант.
  • Необходим е основен ремонт: включва демонтаж на старата облицовка, врати, дограми и комуникации, замазка на пода, изравняване на стените, подмяна на водопроводни и електрически инсталации и след това довършителните работи, изброени по-горе. Ще струва повече и ще отнеме повече време.
  • Необходими са основни ремонти с преустройство: ако преустройството на апартамента се добави към втората точка, трябва да включите в плана за обновяване етапа на подготовка и одобрение на съответните документи, както и разходите за демонтаж на съществуващи прегради и изграждане на нови нечий.

Поради липса на опит собственикът на апартамента не винаги е в състояние правилно да оцени обхвата на работата и може да пропусне нещо. За да избегнете подобни ситуации, се препоръчва да се свържете със специалисти, които ще ви помогнат да финализирате частите и да избегнете грешки по време на ремонт.

Съвременните технологии също могат да помогнат – програма за планиране на ремонт на апартаменти. Това ще помогне да се изчисли площта на помещението и повърхностите, разходите за материали и дори прогнозите.

Стъпка втора. Разработване на дизайнерски проект

 

Задължителна част от планирането е изготвянето на дизайнерски проект. По-добре е да имате поне някаква скица, дори начертана сами, отколкото да нямате изобщо. Но в идеалния случай трябва да се погрижите за подробен и добре обмислен проект, защото когато започне активната фаза на ремонта, това ще ви помогне да не пропуснете нищо, от броя и местоположението на гнездата до ширината на перваза на прозореца. Добре проектираният проект минимизира потенциалните грешки на изпълнителите и спестява време и пари. Експертите са единодушни, че е най-добре да го поръчате от професионален интериорен дизайнер. Той ще вземе предвид всички искания на клиента, ще вземе предвид нюансите на обекта и ще даде ценни препоръки.

Етапи на подготовка на проекта:

  • Създаване на ескизен план: измервания на помещенията, консултации с клиента, предлагане на няколко варианта за преустройство и подреждане на мебели, идеи за дизайн на помещения.
  • Директно разработване на дизайнерски проект: резултатът от работата е пълен план на апартамента след преустройство с комуникационни схеми, подреждане на мебели и оборудване, 3D модел.
  • Изготвяне на работни документи – етажни планове, протоколи за материали и др.

Ако по някаква причина собственикът не иска да се свърже със специалист, има алтернатива: вече споменатата по-горе програма за планиране на ремонт на апартамент. Има приложения, които ви позволяват да създадете диаграма на водопроводни и електрически инсталации, да „подредите“ мебели, да поставите големи домакински уреди и дори да симулирате кухненски комплект. Ето някои от тях:

  • Remplanner: предлага на потребителите опции за 3D визуализация, изчисляване на прогнози, изчисляване на количеството материали, паралелна работа с няколко планови схеми.
  • PRO100: ви позволява самостоятелно да създадете дизайнерски проект от нулата, като вземете предвид оформлението на комуникациите и мебелите и изберете стила на интериорния дизайн.
  • Planoplan: програмата е интересна, защото ви позволява да обзаведете дома си онлайн с реални артикули от магазина и да видите как ще изглеждат в даден апартамент.

Що се отнася до избора на декорация за дома, този проблем може да се реши и без помощта на дизайнер. На помощ ще дойдат уебсайтове с различни интериорни опции, изучавайки ги, собственикът на апартамента постепенно формира собствена представа за това как трябва да изглежда домът му. Те също така помагат при избора на селекции с модерни тенденции и антитенденции, интересни комбинации от цветове и стилове.

Стъпка трета. Избор на изпълнител

Ремонтът, за съжаление, няма да се извърши сам и неразделна част от планирането е да се реши кой ще го направи. Ако собственикът на апартамента възнамерява да извърши работата сам, той трябва да отдели време за това – да си вземе ваканция или да избере момент с минимално натоварване. За да не губите ценни свободни дни, трябва да се погрижите за закупуването на материали предварително, като отделите няколко уикенда за това преди активния етап на работа.

 

Ако нямате време или желание да извършите ремонта сами, очевидното решение е да се обърнете към професионалисти. Трябва да изберете строителна фирма въз основа на препоръки от приятели, прегледи в интернет и собствени впечатления след първоначалната консултация. Тази опция е по-удобна за собственика. Няма да му се налага да се занимава с неосновни дейности, да губи личното си време, да овладява различни ремонтни и строителни операции, рискувайки грешки и да купува инструменти. Ако фирма или екип работи по официален договор, клиентът може да бъде сигурен, че при констатирани недостатъци те ще бъдат коригирани гаранционно и ремонтите няма да са безкрайни.

Има и „хибриден“ формат: прости манипулации се извършват от собственика на апартамента, а сложни работи като замазка на пода, подмяна на прозорци и врати, инсталиране на прегради и окабеляване се извършват от специалисти. В този случай, когато планирате, трябва да опишете подробно какво правят наетите работници и какво прави самият собственик.

Стъпка четвърта. Избор на материали

Как да планирате ремонт на апартамент, без да знаете какви материали ще използвате? Вероятно не. След като вземете решение за дизайна, можете да започнете да съставяте списък със строителни смеси, консумативи и довършителни материали, както и да изчислявате техните количества. Ето някои препоръки:

  • По-добре е да купувате материали с резерв, но с малък. Необходим е в случай на дефект, грешка в изчисленията или други непредвидени обстоятелства. В магазина може вече да няма артикула, от който се нуждаете.
  • Много магазини предоставят безплатна доставка или отстъпка, ако закупите няколко артикула от тях. Когато планирате ремонт, струва си да потърсите подобни оферти.
  • Банките често предлагат категорията „Ремонт и строителство“, за да получат увеличено връщане на пари за закупуване на съответните стоки. Можете да ги „хванете“ преди ремонт и да спестите няколко хиляди лева, като върнете 5-10% от сумата на покупката на картата.
  • Не е необходимо да избирате скъпи материали от чуждестранни производители. Много често марките без имена, включително местните, не правят продуктите по-лоши, просто трябва да търсите подходящи позиции малко по-дълго.

Стъпка пета. Бюджетни прогнози

Планирането на ремонта не може да се счита за пълно без финансов компонент. Не можете да започнете работа без представа колко ще струва крайният резултат. Разбира се, никой не е имунизиран от валутните колебания, които влияят върху цените на чуждестранните продукти, инфлацията, въздействието на санкциите и т.н. Но е напълно възможно да се изчислят приблизителните цифри няколко месеца преди началото на ремонта.

Онлайн калкулатори, количка за пазаруване в онлайн магазин, където могат да се добавят интересни артикули, или прост списък с всички прогнозирани разходи могат да помогнат при изчисленията.

 

Когато собственик на апартамент поръчва ремонт от строителна фирма или частен екип, изпълнителят трябва да предостави оценка, която съдържа пълен списък на работата и материалите с цени.

Ако направените изчисления не удовлетворяват собственика, на този етап той все още има възможност да промени нещо: да откаже някои видове работа, да даде предпочитание на по-евтини материали или да вземе заем, като избере най-удобния банков продукт за себе си. Във всеки случай той ще бъде подготвен за разходите и цената на ремонта няма да бъде изненада за него.

Вашият коментар