Ремонт на баня: за какво да се подготвим?

0

Давате ли си сметка колко много работа трябва да свършите, когато решите да ремонтирате банята? Нека направим план заедно. Разделянето на работата на последователни етапи ще ви помогне да спазите крайните срокове, да избегнете необратими последици, да спестите време, да намалите разходите и да не пропуснете важни детайли.

  1. Идентифицирахме основните етапи на работа.

Планиране

Започнете ремонта с план, консултирайте се с експерти. Определете какво трябва да бъде заменено. Визуализацията ще помогне да се представи крайният резултат. Обърнете внимание на електрическото окабеляване и други комуникации на този етап, тогава ще бъде обезпокоително да ги прехвърлите. Планирайте крайните си срокове. Бюджетирането е част от етапа на планиране. Не забравяйте, че имате нужда от малък запас в случай на брак или случайна повреда на строителния материал. Определете мястото за съхранение на материали, решете предварително въпроса за изхвърлянето на боклука.

обучение

Ако решите да направите цялостно преустройство на стаята, не забравяйте да се споразумеете за необходимите промени. Това ще изисква лицензирана организация.

Одобрение се изисква за:

  • Преместване на дялове.
  • Отварящо устройство.
  • Инсталиране на оборудване, което консумира повече енергия.

При разсрочване не можете:

  • Да разрушете вентилационните шахти.
  • Издигане на тежки прегради, инсталиране на водопровод, което води до увеличаване на натоварването на подовете.
  • Свързване на подово отопление към топлата вода.
  • Разширяване на банята за сметка на жилищното пространство.
  • Нарушаване на правилата за пожарна безопасност.
  • Ремонт на аварийни сгради.

Демонтаж

Време е за най-прашната, мръсна работа. Събарянето ще отнеме около седмица. Внимавайте да не повредите тръбите при демонтаж на плочки, мазилка, водопровод.

Преди започване на работа:

  • Затворете крановете на щранга, изключете електрическите уреди от мрежата.
  • По-добре е да защитите пода на коридора с велпапе по време на ремонта, тъй като пренасяйки строителни отпадъци можете неволно да го надраскате.
  • Почистете внимателно повърхностите на старите довършителни материали, банята предполага висока влажност.
  • Съответно под старото покритие могат да се открият нежелани изненади – гъбички, мухъл. Петната от мухъл трябва да бъдат отстранени чрез третиране със специално съединение.

Изравняване на повърхности: стени, под

След демонтаж, почистване на повърхности от стари покрития, събиране на строителни отпадъци, започва етапът на изравняване на стените, тавана и пода.

  • Препоръчва се използването на влагоустойчива мазилка, шпакловка.
  • Подът се изравнява с циментова замазка.
  • Използвайте грунд преди мазилката.
  • Изберете дълбоко проникващ антисептичен грунд, след като първият слой грунд напълно изсъхне, нанесете втори.

Хидроизолация

Хидроизолацията ще предпази от проблеми с наводняване на съседи, тази важна стъпка не може да бъде пропусната. На пазара има много възможности за хидроизолационни смеси.

  • На пода сместа се нанася на два слоя преди полагане на керамични плочки.
  • Обърнете внимание на кръстовището със стените, не трябва да има пропуски, пукнатини в замазката.
  • Дефектите се отстраняват чрез третиране с грунд, изливане с уплътнител, можете да използвате епоксидна замазка.
  • Използвайте хидроизолационна лента, за да запечатате ъглите.

Монтаж на водоснабдителни, канализационни, ел. инсталации

След като хидроизолацията приключи, преминете към монтажа на окабеляването.

  • Струва си да започнете с подмяната на тръбите на щранга на водоснабдяването, канализацията.
  • Когато използвате полипропиленови тръби за щранг, изберете качествен материал. Евтиният полипропилен губи свойствата си с течение на времето, щрангът може да пробие. По-удобно е да замените металните тръби с металопластични. Можете да скриете полипропиленови тръби в стени, металопластични тръби – само за външен монтаж. Колекторната схема на водоснабдяване от металопластични тръби се счита за най-оптималната.
  • Не забравяйте да вземете предвид наклон от 1,5-3 градуса към канализационния щранг, когато полагате канализационната тръба. Наклонът ще облекчи честите запушвания на канализацията.
  • Помислете за светлинните точки, качулката, ключовете, контактите, те ще трябва да бъдат свързани към кабела предварително. По-безопасно е да поставите гнезда на места, където е малко вероятно водата да влезе.

Монтаж на санитарен шкаф

Нека тръбите да са нови, но в името на естетиката е по-правилно да ги скриете с декоративна кутия.

  • Кутията е разположена в долната част на стената, изработена от влагоустойчив гипсокартон.
  • Може да се наложи да покриете по-голямата част от стената с рамка, за достъп до щрангове ви е необходим прозорец с размери 90×40 cm.
  • До крановете, водомерите се нуждаят от свободен достъп, за да се вземат показания.
  • В случай на авария подмяната на тръби ще улесни разрешаването на проблема.

вентилация

В допълнение към аварийните и ревизионните врати, помислете за вентилация. Вентилационните канали не трябва да се затварят, в рамката трябва да се предвиди място за вентилатор. Висококачествената вентилация ще предотврати натрупването на влага в банята.

Полагане на плочки

След като завършите тръбопроводната работа, преминете към следващата стъпка – керамични плочки.

  • При полагане на плочки в банята е препоръчително да се започне от пода, на следващия ден да се полагат по стените. Бъдете внимателни, когато купувате плочки, проверете партидните номера, датата на производство. Партидите от плочки могат да се различават по цвят, размер. Купете плочки с резерв при сбиване, брак.
  • За по-голяма естетика в зоната на видимост се полагат масивни плочки. Непълни, изрязани части се поставят в далечните ъгли, покрити с баня, килер.
  • За равномерност на шевовете на плочките използвайте калибровъчни кръстове. Издърпайте ги, след като лепилото за плочки изсъхне. Друг вариант, пластмасови скоби – ще осигури равна повърхност, същата дебелина на шева, подходяща за стенни и подови плочки.
  • След приключване на работата е необходимо да се използва водоотблъскваща фугираща смес. Разликата между пода и стената е по-практична за запечатване с уплътнител.
  • Традиционно стените в стаята са украсени с плочки, мозайки. С асортимента от плочки, които съществуват на пазара днес, можете да задоволите и най-смелите искания. Като се има предвид качеството, издръжливостта на материала – това е най-добрият вариант за довършване на банята.

Таван

Когато стените и пода са готови, остава да украсите тавана. В помещение с висока влажност е лоша идея да се използват порести материали, като панели от пяна, гипсокартон. По-добре е да използвате боя, устойчива на влага, pvc панели, pvc опънат таван.

Монтаж на вана

След като завършите с подови плочки, можете да монтирате ваната, да я свържете към канализацията. Фугите между ваната и стената трябва да бъдат уплътнени с влагоустойчив силикон. Когато инсталирате сифон, проверете го за изтичане. Инсталирането на параван под ваната е въпрос на вкус, желания. Не забравяйте да оставите ревизионен прозорец за достъп до сифона.

Монтаж на нови ВиК и арматура

След приключване на работата с повърхности, остава да поставите водопроводни инсталации, домакински уреди, нагреватели за кърпи, врати и аксесоари на техните места.

След като свържете водопровода, проверите херметичността на всички фуги, пролуки, възли, можете да поставите мебели. Освен това – декоративни допълнения, шкафчета, огледала, рафтове.

Ремонт на баня: за какво да се подготвим?

Избор на изпълнител

Ремонтът на банята е най-трудният етап от общия ремонт на апартамента. Като приложите сила, умения, разполагате с необходимите инструменти, можете сами да се справите с ремонта. Ако нямате достатъчно време, умения, желание да се занимавате с ремонт, ние ще ви кажем как да намерите подходящ екип.

Няколко точки по-долу ще ви помогнат да направите правилния избор, когато търсите отговорни служители. Бригада от майстори или строителна фирма – няма значение, за да избегнете ненужен риск, обърнете внимание на следното:

  1. Опит.
  2. Наличие на портфолио, уебсайтове, снимки на завършени работи, рецензии.
  3. Позволете си избор, всичко се познава в сравнение.
  4. Евтиното не означава добро. Внимавайте да не бъдете измамени.
  5. Удобната опция за плащане е ваше право, ще бъде по-удобно да плащате за работа на етапи.
  6. споразумение. Не забравяйте да съставите работата правилно, това ще предпази от „изненади“.
  7. Гаранция за работа и материали.

Обърнете внимание на тези точки, преди да започнете работа.

 

Вашият коментар