Ремонт на едностаен апартамент в нова сграда

0

Потенциалните купувачи на жилища в София като правило се интересуват повече от апартаменти в нови сгради. Причините за това са няколко. Първо, такива апартаменти са по-евтини от реновираните. На второ място, собствениците имат чудесна възможност да оборудват жилищата си напълно по свой вкус и в съответствие с бюджета. В тази статия ще говорим за това какви характеристики има ремонтът на едностаен апартамент в нова сграда.

Ремонт на едностаен апартамент в нова сграда, като се вземе предвид първоначалното състояние на помещенията

Цената на ремонта на едностаен апартамент в нова сграда се определя от състоянието на жилището при покупка на имота. Разграничаване:

  1. просторен корпус с грубо покритие, където се очаква свободно оформление;
  2. преддовършителни помещения;
  3. ремонтирани апартаменти.

В първия случай това е просторен апартамент с голи недовършени носещи стени – тухла, бетон или блок. Подът е бетонна плоча без замазка, таванът е долна повърхност на плочата без довършителни работи. В такива помещения, като правило, се монтират прозорци с двоен стъклопакет и евтина, ненадеждна входна врата.

В едностайните апартаменти на ново строителство е прекаран ток. Има малък щит с падащи бушони. Отоплителната система е окабелена, монтирани са радиатори и спирателна и контролна арматура. Само тази комуникация е напълно готова за работа.

В едностайни апартаменти на нови сгради има щрангове за студена и топла вода с изводи, на които са монтирани запечатани водомери и кранове. Има канализационен щранг с кран, затворен с тапа. Ремонтът на едностаен апартамент с такъв план в нова сграда ще изисква много инвестиции, тъй като цялата работа трябва да се извърши от нулата. Но има и положителен момент: можете да направите висококачествено покритие в пълно съответствие с вашите желания.

 

В апартаментите, където ще бъдат монтирани газови печки, е направено газоснабдяване и е монтиран измервателен уред. Новите собственици не само ще трябва да направят ремонт в апартамента, но и в началния етап да извършат цялостно оформление на помещенията с окабеляването на всички комуникации.

В едностайни апартаменти на нови сгради с предварително завършване е необходимо само да завършите довършителните работи, тъй като там вече е направена подовата замазка и стените са измазани. Имат определено разпределение за монтаж на батерии и ВиК оборудване.

Можете да се обадите и да живеете в ремонтиран апартамент в нова сграда. В такива помещения вече са извършени ремонти, монтирани са евтини прости водопроводни съоръжения и батерии. Всичко, което трябва да направите, е да се погрижите за осветлението и да поставите мебелите.

Трябва да кажа, че покупката на едностаен апартамент в новоремонтирана сграда не винаги е добро решение. Често разработчиците използват евтини и съответно нискокачествени материали за ремонт и декорация. Поради това цената на едностаен апартамент в нова сграда се увеличава значително и неоправдано.

Какво може и какво не може да се направи през първата година от ремонта на едностаен апартамент в нова сграда

Започвайки ремонт на едностаен апартамент в нова сграда, имайте предвид, че работата ще се извършва от нулата. Много собственици на нови жилищни помещения планират скъпи довършителни работи с елитни строителни материали. Но това не се препоръчва поради следните причини:

  • през първата година жилищата се свиват, в резултат на което се образуват пукнатини;
  • появяват се пукнатини по стените, пода, тавана;
  • поради деформации апартаментът се нуждае от нов ремонт след година. Това са допълнителни разходи, загуба на време и усилия.

По време на ремонта на едностайни апартаменти в нови сгради, като начало:

  1. се извършват инсталация на водопроводни тръби;
  2. направете електрическо окабеляване;
  3. поставете топли подове, полагане на замазката;
  4. изравнете повърхността на стените;
  5. монтирайте окачени тавани.

Редът на работа по време на ремонт на едностайни апартаменти в нови сгради не може да бъде променян.

Ако в апартамента не е имало ремонт, първо трябва да извършите грубо покритие и след това да преминете към предварителната обработка, след това към довършителните работи. Цялата най-прашна работа се извършва в самото начало. По правило новите заселници, които си сътрудничат, веднага поръчват контейнер за събиране на строителни отпадъци.

Моля, обърнете внимание: ако не започнете ремонт заедно с останалите нови заселници, тогава по-късно ще трябва да извозите строителни отпадъци сами. Собствениците ще трябва да включат последващото събиране на боклука в цената на ремонта на апартамента в нова сграда.

Още един аргумент в полза на това защо грубите довършителни работи трябва да се извършват веднага след предаването на апартамента. Все още никой не живее в жилището, което означава, че можете безопасно да правите шумни ремонти: да работите с бормашина, да чукате с чук.

След приключване на подготвителната работа можете да продължите към окончателния ремонт на едностаен апартамент. Препоръчваме да залепите стените с евтини тапети и да поставите обикновена подова настилка – това ще бъде достатъчно за първата година.

Когато апартаментът вече е придобил жилищен вид, спрете. Разбира се, има определени професии, които новодошлите наистина искат да вършат в новия си дом. Експертите обаче силно съветват да се въздържат – в противен случай всичко ще трябва да се направи отначало.

 

През първата година е по-добре да не се извършват определени работи в нови сгради, по-специално:

  • завършване на тавани, издигане на стени от гипсокартон в студия, шпакловка. Запомнете: докато къщата се свива, шевовете се пукат;
  • полагане на плочки. Поради лошо уплътняване водата може да изтече в съседните апартаменти, а високата влажност ще допринесе за образуването на мухъл.

Подът на плочките в банята ще затрудни извършването на други ремонти.

В този случай не важи известната поговорка, че скъперникът плаща два пъти. Ремонтът на икономичната опция тук е най-доброто решение поради посочените причини. Ще мине време и ще подредите дома си така, както искате.

Ако искате веднага да направите дизайнерски ремонт, поверете го на професионалисти. Ако сте сигурни, че можете да се справите с всичко необходимо с високо качество, направете ремонт на едностаен апартамент в нова сграда със собствените си ръце. Моля, имайте предвид, че не може да се изключи образуването на пукнатини. Но можете да се успокоите, че те ще бъдат невидими с просто око.

Каква работа при ремонта на едностаен апартамент в нова сграда изисква координация

В процеса на преустройство на едностайни апартаменти в нови сгради е строго забранено да се извършват следните работи:

  1. комбинирайте кухненска част с газова печка и хол;
  2. установете вход към банята от хола или кухнята;
  3. преместете кухнята в апартамента на мястото, където се намира хола или банята;
  4. имате баня над всекидневните или кухнята на съседите;
  5. оборудване на кухнята или хола без естествена светлина;
  6. монтиране на електрически кабел или тръбопроводи в шевовете на стенните панели и в подовите плочи;
  7. поставяне или намаляне напречното сечение на вентилационния канал;
  8. превишавате натоварванията върху носещите стени, чиито гранични стойности са посочени в проекта;
  9. прехвърляне на батерии за централно отопление и тръбопроводи за БГВ, свързани към общата система на къщата, на веранди, лоджии или балкони;
  10. свързване на системата „топъл под“ към общата домашна БГВ или отоплителна мрежа.

Не забравяйте да координирате работата с компетентните служби:

  • свързани с промяна на архитектурната фасада на сградата;
  • засягане на носещите стени в помещението;
  • включване, прехвърляне или разширяване на бани и тоалетни;
  • свързване с газ.

Чрез независим ремонт на едностаен апартамент в нова сграда можете да извършвате следните дейности без разрешението на компетентните органи:

  • пренареждане на водопровода в кухнята, банята;
  • затворете или оборудвайте врати в неносещи прегради;
  • остъкляване на балкони и лоджии;
  • подредете допълнителни неносещи прегради без значително увеличаване на натоварването върху подовите плочи;
  • демонтирайте неносещи стени.

Източник – W-seo.com

Вашият коментар