5 заблуди за почистването на канали, които трябва да знаете

0

Ако искате да се заемете сериозно с профилактиката на вашата канализация, е важно да преразгледате сериозно средствата, които използвате за нейната поддръжка.

В тази публикация ще се постараем да изнесем фактите такива каквито са, за да развенчаем най-популярните митове и заблуди, които пречат да се решат качествено и трайно проблемите с канализацията.

Заблуда № 1: Закупените от магазина препарати работят най-добре за почистване на канали

Химическите почистващи препарати не само са вредни за околната среда и здравето на човека, но и могат сериозно да увредят тръбите на канализацията като влошат запушването. Най-честият проблем е, че те обикновено предлагат временно решение и след известен период проблемите се завръщат отново. Най-неприятното е, че след време може да се стига до масивно запушване, с което не бихте могли да се справите без професионално отпушване на канала.

Заблуда № 2: Ако каналът е запушен, проблемът се решава трудно

Не винаги запушеният канал е сериозен и скъп проблем. За съжаление без професионален поглед е трудно да се прецени до колко сериозно е запушването. Опитните ВиК специалисти разполагат с инструменти и камери за видеодиагностика, с помощта на които лесно могат да констатират и решат проблема. Най-често прилаганите методи за отпушване са: машинно отпушване на канали с помощта на машина със спирали и отпушване на канали с вода под високо налягане.

Заблуда № 3: Почистването на канала е лесно и всеки сам може да се справи по почина „направи си сам“

Никога не е излишно човек сама да се опита да се справи със запушения канал в дома си като използва домашни средства. Много често популярни препарати, които са ни под ръка като сода за хляб, сол или дори врялата вода помагат да се промие канала и да се отстрани запушването. Не трябва да се отчайвате обаче, ако се окаже, че те не действат. Явно проблемът е по-сериозен и в такива случаи е най-добре да потърсите помощта на професионалисти.

Заблуда № 4: Сифонът в мивката или под душа се източва бавно, но това не е сериозен проблем

Внимание! Бавното изтичане на водата от сифона е сигнал за проблем с канализацията и той трябва да се реши преди да се е стигнало до по-сериозно запушване. Помнете, че ако не вземете необходимите мерки веднага, проблемът няма да изчезне от само себе си, а с времето непременно ще се задълбочи още повече.

Заблуда № 5: Професионалното отпушване на канализацията е твърде скъпо

Трябва да сте наясно, че при необходимост, ако не използвате професионално отпушване на канали, проблемът може да се влоши и тогава със сигурност цената, която ще платите ще бъде многократно по-голяма. Нерешените навреме проблеми с канализацията ще ви струват не само повече пари, а и изгубено време и повече нерви и притеснения.

Анализирайки всички тези заблуди по отношение на поддръжката на канализацията, е добре да помним, че не трябва единствено да разчитаме на домашните или професионалните почистващи препарати за канали. В повечето случаи компетентната помощ и намеса от ВиК професионалисти е необходима, за да се реши кардинално проблема и да спестите време и средства от често повтарящите се проблеми с вашата канализация.

 

 

 

Вашият коментар