5 модела професионални скари

0

Независимо дали ядете у дома или в ресторант, не може да се отрече уникалния  вкус, който грилът придава на вашата храна. Много ресторанти са известни с използването на професионални ел. скари като основен метод за готвене. От месо до зеленчуци, качествената скара е чудесен начин да подобрите менюто си това лято.

Поради нарастването на популярността на храната на скара през последните няколко години, има много видове скари, които могат да се използват в търговските кухни. Въпреки че има широка гама от стилове, основната концепция за възможност за печене на храна върху директен пламък остава същата. Нека да разгледаме някои от различните налични търговски възможности за скара.

Газови скари

Ако вашият основен приоритет е удобството, газовата скара е за вас. Този тип скара е най-разпространеният вариант за търговски кухни поради лекотата на използване и постоянството на резултатите. Газовият грил позволява равномерно нагряване на храната, което означава, че е лесен за използване от готвачи с всякакви способности и нива на опит. Въпреки че финият контрол на температурата и бързите времена за реакция са ключово предимство на този стил на грил, недостатък е, че липсата на дим придава по-малко вкус на храната.

Някои газови скари се захранват с пропан, други с природен газ. Газовите скари, работещи с пропан, често са преносими, за разлика от скарите на природен газ, които са постоянно инсталирани в промишлена кухня.

Скара на дърва

Търговските скари на дърва могат да изискват по-висока поддръжка за оператора, но осигуряват опушен, дървесен вкус на месо, риба и зеленчуци при готвене. За да работи, в горивната камера на скарата се запалва огън с помощта на дърва и готвачът ще трябва да продължи да добавя дърва към този огън през цялото време на готвене. Използването на промишлена скара на дърва позволява на главния готвач да приспособи крайния вкус на своето ястие, като промени дървата, които изгаря, докато готви. Това дава на готвачите повече контрол върху вкусовете на техните ястия. Някои популярни дървесни аромати за готвене включват: дъб, дъб каберне, кестен, дъб уиски, хикори, мескит и хвойна.

По-основните модели изискват огънят да се запали ръчно, докато много от по-модерните модели имат вградени горелки или елементи, които могат да ускорят запалването и следователно да опростят целия процес. Трябва да се уверите, че вашите скари на дърва са добре вентилирани, тъй като те могат да генерират опасни газове като въглероден окис.

Професионални ел. скари

Професионални ел. скари, макар и удобни, не позволяват този характерен аромат на пушено дърво, тъй като не изгарят гориво. Този метод на готвене използва електрически реутани, които се нагряват до изключително високи температури за бързо готвене на месо, риба и зеленчуци. Някои производители на електрическа скара предлагат допълнителни дървени кутии, за да подпомогнат ароматизирането по време на готвене, но вкусът не е съвсем същият като при други видове професионални скари.

 

Скара на пелети

Пелетната скара технически също се захранва с дърва, но този път под формата на пелети. Подобно на промишления грил на дърва, можете да закупите различни вкусове на пелети, за да промените вкуса на вашата храна по време на процеса на готвене.

Пелетните скари се задвижват механично и използват пресовани пелети от дървесен прах като гориво, както и източник на вкус за готвене. Пелетите изгарят равномерно с помощта на малка газова горелка или електрически горивен елемент. Това може да е скъп метод за печене на скара, но мнозина намират, че си заслужава цената, тъй като пелетите са вкусен източник на вкус, много удобни за използване и лесни за почистване след това.

Скара на въглища

Скарата на въглища обикновено се свързва с домашна скара на открито поради дима, който генерира от изгарянето на дървени въглища. Въпреки това определено има място за тях в търговските кухни, при условие че има подходяща вентилация и грилът е добре поддържан. Търговските скари на въглища може да изглеждат като повече работа, но както при скарите на дърва, вкусът може да си струва.

Как да избера професионална скара?

Ако сте на пазара за професионални ел. скари за вашия ресторант, важно е не само да разберете функционалностите, но и изискванията за поддръжка. Нашият екип от експерти е винаги готов да съдейства и съветва относно закупуването на професионално кухненекско оборудване от ТИМ ИНОКС ЕООД.

Вашият коментар