Четири начина за актуализиране на стени

0

Решихте да ремонтирате стените – пригответе се: трябва да избирате от редица предложения, налични на пазара. Ето няколко варианта за декориране на стени, в зависимост от предназначението на помещението, неговия размер и бюджета, отделен за ремонт.

Ще говорим за флокове, бои със специални ефекти и пластмасови декоративни покрития.

Флок покритието изглежда много декоративно поради огромното разнообразие от тяхната форма и цвят. Малките емайлови частици са едноцветни, двуцветни, с искри, седефени, преливащи се, с метален блясък, под формата на люспи, звезди или сламки.

Технологията на нанасяне е следната: първо подготвената повърхност се покрива с лепилен състав, след това стадата се „изстрелват“ със специален пистолет и отгоре се нанася прозрачен лак за окончателен блясък. Полученото покритие е силно износоустойчиво и устойчиво на често пране.

Между другото, тези качества, незаменими за обществени помещения, са не по-малко привлекателни при декорирането на кухня или, например, коридор.

Но с малка площ горната технология изглежда твърде трудоемка. Следователно, друг вариант е по-подходящ за декориране на стените на апартамент. Закупува се специален безцветен лак, предназначен за смесване с флокове. След това приготвената елегантна смес се нанася върху предварително боядисаната повърхност. Получава се бързо и удобно.

Бои със специални ефекти
Такива бои могат да бъдат разделени на две групи. Едната група включва бои със специални свойства. Например, те са способни да акумулират светлина и да я излъчват на тъмно или да променят наситеността на цветовете в зависимост от зрителния ъгъл и интензитета на осветеност. Мозаечните бои също могат да бъдат приписани тук.

Втората група включва бои със специална структура, която позволява използването на специални инструменти.

Първо, когато използвате бои с различни цветове, те не се смесват помежду си. И второ, декоративният ефект се получава в резултат на използването на шпатули и ролки с различни форми, образуващи оригинален модел на повърхността.

Боята за мозайка е суспензия от малки капчици, които се различават по цвят от основния разтвор.

Боята може да бъде двуцветна или многоцветна, включително капчици от няколко цвята. За нанасяне на мозаечна боя в повечето случаи се нуждаете от аерограф. В процеса на пръскане капките се разбиват върху стената, образувайки цветни петна с различни размери. Полученият модел, в зависимост от цветовата схема на мозаечната боя, може да наподобява мраморна повърхност, гранит или текстура на корк. Често повърхността, боядисана с такива бои, възпроизвежда ефекта на велур или кадифе.

Трябва да се помни, че при избора на мозаечна боя, в допълнение към внимателната подготовка на повърхността, ще трябва да изберете грунд, който съответства на цвета на основния цвят на мозаечната боя.

Като цяло боите за мозайка имат висока устойчивост на миене и абразия, което ги прави подходящи за използване в зони с голям трафик. Вярно е, че трябва да обърнете повече внимание на матовата мозаечна боя. Тъй като според общите си свойства матовите бои са по-малко устойчиви на износване и все пак се използват по-добре за боядисване на всекидневна или спалня.

Боите от първата група (с ефекти „от производителя“) много надеждно възпроизвеждат текстурата на естествените материали, а също така създават оптични илюзии. Обикновено структурата на такива бои включва твърди частици от различни нюанси, които съставляват един тон. Хаотичното разпределение на най-малките частици по повърхността създава уникалността на цветовото възприятие. Например, боя с ефект на звездно небе (препоръчва се за декориране на стаи с голяма площ, като зали, зали, салони). Боядисаната повърхност променя цвета си в зависимост от ъгъла на гледане и създава илюзията за меко сияние, преливащо върху повърхността на мъглата, причудлива и постоянно променяща се.

Внимание купувачи! Възможен е следният ефект: впечатлението, направено от напълно боядисани стени, може да се различава значително от първоначалното, когато като пример се покаже малка стойка, боядисана с избраната боя.

Боите от втората група (в този случай всички ефекти са дело на вашите ръце и въображение) включват специална добавка, която забавя съхненето. Специални устройства – къдрави шпатули, четки, рошави ролки, велур, пластмасова обвивка и дори просто смачкана хартия – ще помогнат за постигане на оригинални модели. Технологията е следната: върху боядисана и напълно изсъхнала повърхност се нанася слой боя с различен (комбиниращ) цвят. След това валяк, обвит с велурени петна, се търкаля върху мокрия слой боя в различни посоки. Още по-лесно е да притиснете смачкана хартия или бучка велур към влажна повърхност. Рисунката се оформя чрез изтриване на горния слой боя с инструмента. Но за да получите картина на „дървесни влакна“, се изискват умения. Шпатула като бръснач изисква прецизни движения ръце.

Какви трудности могат да възникнат при използването на тази боя? Експертите препоръчват нанасяне на втори слой боя върху малка площ – около 1 кв. м. След като завършите обработката му, боядисайте следващия квадратен метър и т.н. При тази технология прекомерният ентусиазъм или невнимание може да доведе до проява на работни шевове, т.е. границите между зоните за боядисване.

Декоративни покрития
Това често се нарича пластична маса на базата на естествени материали – вар, кварцов пясък, теракотени гранули.

Античното покритие е смес, която включва минерални компоненти.

С помощта на шпатули с различни форми върху подготвената повърхност се нанася пластмасов основен слой, като същевременно се създава необходимата текстура с различни движения на ръцете.

Повърхностният релеф може да бъде много разнообразен и зависи от естетическите възгледи на клиента и възможностите на майстора. След пълно изсъхване на основния слой се нанася завършващ слой с четка или гъба. За ефекта на античността – тониран восък, който е едновременно защитен и декоративен елемент на покритието. В други случаи е възможно оцветяването на готовата повърхност с лак или вододисперсионни бои.

Разнообразието от съществуващи материали в тази област дава възможност да се възпроизвеждат „антики“ от много различно естество, например имитация на грубо измазани стени на прохладните къщи на Средиземно море. И понякога застиналите „увисвания“ и „гънки“ приличат на марокански подвързии на стари фолиа или фантастични шарки от плътен брокат.

Безспорното предимство на такова декоративно покритие е минималната подготовка на повърхността и голям избор от материали – от елитни предложения до евтини опции.

„Течният тапет“
По външен вид и технология на нанасяне течните тапети могат да бъдат приписани на декоративни покрития. Но все пак тази смес на базата на памучни влакна, пухкава маса и други компоненти се отличава в редица довършителни материали. Между другото, удобно е, ако декоративните добавки под формата на многоцветни чипове или влакна се продават отделно и се добавят произволно към сместа. Резултатът ще бъде по-ефективен, отколкото при използване на материал, който вече е смесен с декоративни елементи. Сухата смес се разрежда с вода и лесно се нанася върху стените с четка, валяк или шпатула. Благодарение на растителната основа, готовото покритие е топло и приятно на окото и на допир.

Единственият значителен недостатък – хидрофобията – се елиминира чрез боядисване на покритието с безцветен лак или боя.

Потребителите отбелязват лекотата на възстановяване на повредени участъци от покритието (небоядисани). Желаното място се навлажнява с топла вода, изрязва се с остър нож и след това се нанася ново покритие. Материалът не изисква внимателна подготовка на повърхността и скрива малки повърхностни дефекти.

Забележка: екологичността на самия материал не е под съмнение. Но като подготвителен слой за „течни тапети“ се препоръчва алкиден грунд или маслена боя (на базата на органични разтворители). И въпреки че продуктите на известни чуждестранни производители са безопасен за здравето материал, използването на голямо количество алкиден грунд или боя може донякъде да обърка онези потребители, за които екологичността е основният критерий при избора на материал.

Вашият коментар